Мистерия за 60 млн. лв. с резервното водоснабдяване на Бургас

0

Пълна мистерия се оказа проектът за изграждането на резервното водоснабдяване на северната част на област Бургас за 60 млн. лв.

Язовир „Порой“ Сн. МОСВ

Драмата с пресушения язовир „Камчия“ и с риска област Бургас да остане без вода през лятото на 2021 се разигра в края на 2020 и началото на 2021 г. Стигна се дори до взаимни обвинения между министъра на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро (ВМРО), регионалния Петя Аврамова (ГЕРБ) и земеделския Десислава Танева (ГЕРБ). Причината беше прехвърлянето на двата земеделски язовира „Ахелой“ и Порой“, които се ползваха за напояване от земеделците, в активите на областната управа на Бургас за питейни нужди.

Напрежението между министерствата и коалиционните партньори беше потушено от премиера Бойко Борисов.

Публиката тогава остана с впечатлението, че отново се прави опит за източването на едни пари по метода „инхаус“ – аварийно, бързо изграждане за десетки милиони левове на съоръжение, което не е сигурно дали трябва да бъде изградено, както се случи при водната криза с Перник.

В крайна сметка, след няколко месеца на препирни между ВМРО и ГЕРБ, се оказа, че вода за морските ни курорти има за две години напред. Така поне твърдяха ВиК-тата в Бургас и Варна. По-късно и Емил Димитров се похвали, че е „завещал“ вода на Черноморието за 2 години напред.

Тръби за 20 млн. лв. в кравекомплекс

С днешна дата се оказва, че все пак е започнала реализацията на проекта за осигуряване на резервно водоподаване на северната част на област Бургас.

За това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Около 20 млн. лв са инвестирани в тръби и ремонт на стената на язовир „Порой“, без да има разрешение за строеж и одобрен Подробен устройствен план. Идеята е била да се осигури резервен достъп на вода за бургазлии от язовира, но парите са дадени авансово без дори да е направен анализ годна ли е водата за пиене или не и без каквито и да било строителни книжа“, каза арх. Шишков пред Нова телевизия.

Той показа снимки, според които повече от година тръбите за 20 милиона лева, платени от държавното ВиК, стоят неизползваеми, под открито небе в кравекомплекс в село Медово.

Купените тръби се намират в кравекомплекса на село Медово Сн: МРРБ

Това е цената на водата в Бургас, която в момента лежи в нивите край село Медово. Ситуацията е същата като с авансово раздаваните пари за магистрала „Хемус“ – дадени 20 млн. лв напред от ВиК Бургас, без да се прави нещо“, каза арх. Шишков.

От 1 август цената на водата за жителите на област Бургас поскъпна с 60% и вече струва по 4.386 лева за кубик вода.

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че ще оспори вдигането на цената на водата.

От КЕВР му отговориха, че увеличението можеше и да е по-малко, ако ВиК Бургас не беше инвестирало собствени средства, а бе поискало заем от държавното дружество „Български ВиК Холдинг„, което държи по сметка в БНБ близо 890 млн. лв. с днешна дата.

Същата теза застъпи във вторник и служебният министър на регионалното развитие. „Инвестицията може да е добра, но не трябва да е за сметка на жителите на Бургас. Тя е можело да бъде направена от държавата или да бъде подпомогната от ВиК холдинга“, каза Шишков.

Проектът трябва да се реализира до 2026 г.

Ръководството на ВиК Бургас действително е поискало заем от „Български ВиК холдинг“ за реализацията на спорния проект. Това е станало още по времето на третото правителство на ГЕРБ.

Дружеството обаче не е успяло да докаже, че има готов проект за реализация и необходимост от изграждането му и отказва заема, коментираха работещи във ВиК Холдинга пред Mediapool.

Така ВиК Бургас в условията на „аварийност“ започва да реализира проекта си със собствени средства.

Купените тръби е единствената реализация на проекта Сн.МРРБ

Според одобрения от КЕВР бизнес план на ВиК Бургас резервното водоснабдяване на северната част на област Бургас вече ще струва около 46.5 млн. лв. Това е значително по-малко спрямо първоначално обявените от бившия екоминистър Емил Димитров 60 млн. лв.

Проектът предвижда присъединяването на язовирите „Ахелой“ и „Порой“ към мрежата на ВиК Бургас. Двата язовира в момента се използват от земеделците в региона за напояване. По тази причина не е направено и проучване дали водата от тях става и за пиене.

За да бъдат присъединени двата язовира е нужно да се ремонтират съоръженията им. Освен това в бизнес плана е заложено и изграждане на две пречиствателни станции за питейни съоръжения, както и помпени станции и напорни тръбопроводи за довеждането на водите им до деривация „Китка – Бургас“.

Това е най-големият проект в 5-годишния бизнес план на ВиК Бургас. Цялата инвестиционна програма на водното дружество е за около 135.8 млн. лв. до 2026 г. Останалите активи, които ще бъдат изградени през този период ще се финансират с европари от програма „Околна среда“. Възможно е и реализацията на този проект да бъде включена, но за момента няма нищо черно на бяло, казаха от ОПОС пред Mediapool.

Несменяемият шеф на ВиК Бургас мълчи

Как напредва реализацията на този проект е трудно да се каже. Причината – управителят на водното дружество инж. Ганчо Тенев, който заема поста от близо 20 години, отказа да отговаря на всякакви въпроси по телефона.

Инж. Ганчо Тенев Сн. Флагман

Това е най-дълго управлявалият шеф на държавно ВиК дружество в България в най-новата ни история. Ганчо Тенев заема поста през 2003 г. със заповед на тогавашния регионален министър Валентин Церовски, който днес вече е покойник. В гилдията за него казват, че не дава изявления, не разговаря с журналисти и рядко попада в полезрението на медиите.

Едно е сигурно, инж. Тенев намира общ език независимо кой е на власт в България. Едно от малкото неща за него в медиите е „брилянтна схема“ за изгодна имотна сделка, описана от настоящия заместник-министър на иновациите Стефан Савов по времето, когато е журналист.

Заради мълчаливия инж. Тенев с днешна дата е мистерия работи ли се нещо по този проект или е оставен на трупчета в очакване на реализация на поредната печеливша комбинация.

Строител няма, но строителен надзор има

Проверка на Mediapool в регистъра на обществените поръчки и в профила на купувача на ВиК Бургас показва, че шефът на ВиК-то най-вероятно е имал намерение да реализира проекта по схемата „Автомагистрали“. За това загатна и служебният регионален министър арх. Иван Шишков.

Дали е успял инж. Ганчо Тенев да раздаде поръчките за строителство е трудно да се каже, защото няма публична следа в официалните регистри.

За това пък е успял да подпише договор за 803 040 лв. с ДДС за строителен надзор на проекта с „Пирг“ ЕООД. Фирмата е еднолична собственост на Пламен Грънчаров и е изпълнявала поръчки за обновяване на жилищни сгради по Националната програма за саниране.

Поръчката с пряко договаряне е проведена в „условията на неотложност“ в рамките на четири дни – от 5 до 9 февруари 2021 г. Договорът с „Пирг“ е подписан на 17 февруари 2021 г., но не е публикуван в регистъра на обществените поръчки, а само в профила на купувача на ВиК Бургас. Вероятната причина за това може би е отрицателното становище на Агенцията за обществените поръчки, че в случая няма аварийност за изграждането на скъпоструващия проект. Това се потвърждава два месеца по-късно и от тогавашния екоминистър Емил Димитров – Ревизоро, който преди това твърди противното.

Иначе Бургас е шампион по усвояването на европейски средства за водна инфраструктура с над 600 млн. лв.

Ефектът засега е повишаване на сметките за вода. Заложеното намаляване на загубите на вода не се постига. Целта на ВиК дружеството в бизнес плана му за периода 2017 – 2021 г. беше да постигне 46.3% загуба на вода по мрежата. Реално е достигнато ниво от 54%, става ясно от бизнес плана за периода 2022 – 2026 г. Навярно по тази причина този път целта му не е толкова амбициозна и загубите на вода трябва да бъдат сведени до 49%.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.