Елитен разузнавач: Ружа Игнатова е убита!

0

Ружа Игнатова е имала свои хора в правителствените среди в София, които са я предупреждавали за предстоящи акции на полицията. Те са я предупреждавали за всяка една от тях и са й давали съвети точно кога да напусне страната, за да не попадне в тези акции.

Това обяви Франк Шнайдер, бивш ръководител на разузнавателната агенция в Люксембург, специалист по корпоративна сигурност и сочен като ключова фигура в OneCoin, пише „Бг Войс“.

“Криптокралицата” Игнатова е сред десетте най-издирвани лица от ФБР по подозрение за измама в размер на милиарди долари. През есента на 2017 г., малко преди да изчезне, тя е казвала, че за нея е най-безопасно да е в България.

В интервю, публикувано миналата седмица в Notizie Geopolitiche, докато изчаква окончателно съдебно решение във Франция за екстрадиране в САЩ, Шнайдер е питан знае ли какво се е случило с Ружа Игнатова.

Той отвръща, че Ружа вероятно е убита. “Надявам се да не е така, но не съм видял никакви доказателства за противното.”

Той описва, че се е чул с нея за последно в края на октомври 2017 г.

“Около 20 октомври Ружа ми каза, че трябва за малко да прескочи до България, което я посъветвах да не прави, но тя смяташе, че това е най-безопасното място за нея, след като вече знаеше, че прокуратурата на Южен Ню Йорк вече се интересуваше от нея, а гаджето й Джилбърт Армента сътрудничеше с ФБР срещу нея.

Тя обясни, че нейните контакти в България са й казали да напусне страната на 25 октомври, защото ще има полицейска акция по линия на правното сътрудничество с Германия”, твърди Шнайдер.

Шнайдер е категоричен, че OneCoin не е замислена като схема за измама или пране на пари. Ружа Игнатова била вдъхновена от подобни идеи и концепции, но никой не очаквал такъв експлозивен успех. Фирмата станала жертва на комбинацията от бързо разрастване и слабо управление, твърди той.

Повечето от средствата на OneCoin може би са изчезнали и ако съдът докаже, че това е пране на пари, ще трябва да понеса отговорността си, казва той. Шнайдер допълва, че в сметки основно в Китай, но също в Дубай и Южна Корея, би трябвало да има над 1 млрд. евро от фондовете на OneCoin.

В същия разговор той казва, че Ружа Игнатова едва ли е изчезнала доброволно, защото се изживявала като знаменитост и вероятно би й било трудно да върви из джунглата с луксозна чанта на рамо.

Според решение на съда в Нанси от януари Шнайдер е заподозрян в САЩ в:

– предоставяне на индустриален шпионаж с цел пране на пари

– предоставяне на поверителна полицейска информация, благодарение на която Игнатова е избягвала арест

– подпомагане дейността на OneCoin чрез компания в Обединените арабски емирства, регистрирана на негово име.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.