Още търсят трупове на старци, заровени от гробаря Георги Eнев

0

Извергът от Банкя излезе на свобода, поръчал си багер дни преди да го арестуват

Гробарят от софийското село Иваняне Георги Енев, който в края на месец май беше арестуван и обвинен за серия от незаконни погребения на възрастни хора край Клисурския манастир, за да си спести разходите по кремирането им, си поръчал багер от Германия, за да копае по-дълбоки гробове за покойниците. Това признаха пред „Уикенд“ криминалисти, ангажирани в разследването на гнусната схема със смъртта.

В началото на месец май, малко преди да бъде задържан за серия от незаконни погребения, Георги Енев броил капаро от 15 000 лева на столична автокъща за доставката на малък багер – втора употреба от Германия. Маханизираната техника трябвало да пристигне до месец и чрез нея 51-годишния изрод планирал да разшири дейността си. Задържането му обаче осуетило покупката на багера и заравянето на още десетки старци в горите около Клисура.
В началото на седмицата Георги Енев беше пуснат на свобода под домашен арест от съда. Погребалният агент обаче

не смее да се прибере в къщата си

в Банкя от страх да не бъде линчуван от съседите си. Той изтърпява мярката „домашен арест“ в жилището на майка си в ж.к. „Люлин“.
„Все още извършваме разкопки около Клисура, за да открием още незаконно погребани хора. До този момент са установени 11 нерегламентирани заравяния на покойници. Първоначално Георги Енев беше признал, че е заровил над 50 покойици, вместо да ги кремира, но след това се отрече от показанията си“, коментира пред „Уикенд“ представител на прокуратурата.
От държавното обвинение са повдигнали обвинения за измама срещу Георги Енев, кно по този член на Наказателния кодекс гробарят може да получи максимална присъда от едва 6 г. затвор. Роднини на починали хора, платили на траурния агент по 1 500 лв., за да кремира покойниците, обаче настояват той да влезе в затвора за по-дълго време заради преживения ужас от

гнусната измама със смъртта.

Според разследващите, Георги Енев започнал да извършва незаконни погребения на починали в хосписи възрастни хора, вместо да ги кремира, през 2020 г. покрай коронавирусната инфекция. Той прибирал между 1500 и 2000 лв. от близките на покойниците, за да кремира труповете. Вместо това заравял старците край гробището на Клисура и в района около Клисурския манастир. 51-годишния безбожник връчвал на опечалените близки урна, пълна с пепел от въглища, вместо тленните останки на покойника.
Схемата му е разкрита случайно, след като жена забелязва човешки кости, докато е на панихида на гробищата. Впоследствие се оказва, че безсърдечния гробар е мамел дори свои съседи и приятели от Банкя и Иваняне, погребвайки родителите им в незаконни плитки гробове, вместо да ги кремира.
Георги Енев е в бизнеса със смъртта от края на 90-те години на миналия век, а до 2013 г. официално работи с фирмата си „Орион 71”. Впоследствие продал траурната агенция на приятеля си Красимир Костадинов от столичния квартал „Люлин”. Оттогава Енев извършва погребения чрез траурната си агенция „Рай Орион”.
Измамникът се фукал, че лично е подготвял траурните церемонии за

погребението на ген. Добри Джуров,

на бившия секретар на ЦК на БКП Огнян Дойнов и на поета Христо Фотев. През последните няколко години неговата траурна агенция е извършвала почти всички погребения на жители на Банкя и Иваняне. Разследващите проверяват в детайли цялата документация на траурната агенция, за да засекат и други случаи на измами.
Лицензът на погребалната агенция на Георги Енев е официално отнет, а разследващите все още търсят съучастници на 51-годишния измамник. Смята се, че той е плащал по 200 лева на цигани, които да копаят гробове вместо него. Криминалистите са на мнение, че Георги Енев е въртял и други измами, свързани с погребения. Смята се, че той е плащал на служители в домове за стари хора в Банкя, които да му подават мъртъвци за кремиране. Едва ли обаче някой е подозирал, че Георги Енев си е спестявал разходите по изгаряне на трупове и е заравял покойниците в нелегални гробове.
В Иваняне признават, че не са учудени от дейността му. Енев бил известен като безскрупулен далавераджия. Преди години той имал фирма, която осигурявала храната за няколко детски градини, училища и социален патронаж. Качеството на продуктите обаче било отчайващо ниско и договорите му били прекратени. Въпреки това гробаря парадирал с впечатляващи финансови възможности. Миналото лято си купил апартамент на морето, а освен това не спирал да обикаля най-луксозните чалга кръчми в столицата, пръскайки по 3-4 хиляди лева за алкохол и бакшиши на цигански оркестри. Редовно се дрогирал и с кокаин, който струва 150 лева грама.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.