Майстори-измамници! Клиенти, пазете се от леля Танче, Радоловски, Хаджиев…

0

В сезона на ремонтите нагли мошеници измъкват хиляди левове от клиенти, като намират различни начини да спечелят доверието им. Всеки, който е търсил майстори, знае колко трудно се намират, особено през последните години, след като най-сръчните и опитни се изнесоха в Европа. Тук останаха малцина добри и затова е трудно да бъдат ангажирани. Графикът им е пълен с месеци напред, а и тарифите им са високи.

Затова, отчаяни от невъзможността да завършат домашните си ремонти, хората са принудени да търсят „експерти” във всевъзможни групи във Фейсбук. Там обяви – дал Бог, но друг е въпросът какво стои зад тях, доколко може да се разчита на качествена работа или просто изгарят едни пари.
Изпатили разказват пред „Уикенд”, че са били затрупани с оферти буквално минути, след като са потърсили майстори в социалните мрежи. Показателно е обаче, че повечето съобщения идват от профили без снимка, без лични данни, телефон или приятели. За сметка на това, тарифите им са няколко пъти по-ниски от тези на утвърдените специалисти, а и обещават, че ще започнат веднага. „Вихри се нов вид измама  – забелязали източниците ни. – Тарикатите ползват самоличност на реални хора, специалисти в строителството, само че те отдавна са се изнесли в чужбина, но в интернет има ласкави отзиви за работата им. Когато клиентът клъвне, се иска капаро. При повече настояване може и договор, но на хвърчащ лист и без никаква стойност. След като пазарлъка е направен „майсторите”, за да не будят съмнение, като гаранция, че ще дойдат да заработят получените като предплата оставят един багажник инструменти, само че от ония, евтините, дето са по 20 лв. парчето и изчезват. Уговорката е да пристигнат след 2-3 дена и да почнат работа, само че никакви ги няма. Така клиентът, дал няколко хилядарки на ръка, остава с един чувал ненужни железарии.”


„Пазете се от Димитър Радоловски”- ехти призив на измамени.

Описват го като висок, с корем и бяла коса. Говори на плевенски диалект. Ограбени споделят, че мами с капаро, но също и краде от домовете на клиентите си. Иначе се представя като универсален строител – поставя гипскартон, изгражда балкони, но истината е, че ако въобще нещо направи, след него се налага да се разбиват стени. „Ходихме в полицията, оказа се, че има регистрации в цялата страна за измама и дори семейството му не общува с него, понеже ги е срам от лъжите му” – разказват потърпевши. Те обаче допълват, че понеже са дали пари на ръка, няма начин сега да си ги върнат. „Имаме разговор в месинджър, вайбър и записан телефонен разговор как ни иска пари. За съжаление те не вършат никаква работа пред съда, след като няма документ, че ги е взел.”
Друго нашумял „баш майстор” е Николай Минков от Асеновград. От него са пропищели над 40 души, поне толкова са жалбите в Шесто РПУ в столицата. Той обаче шета из цялата страна и не се задоволява само с вътрешни ремонти. Представя се и за майстор на метални изделия. На бизнесмен от Велинград взел 16 000 лв. аванс, за да прави ограда. Разбира се, изчезнал без следа.
„Пазете се и не давайте пари на този човек за нищо на света – апелират излъганите. – Минков взема парите и изчезва.” Потърпевшите проучили, че господинът се „прехранва” по този начин още от 1996 г. В онези години получил и първата си присъда за измама.


Цял роман може да се напише за майсторите на покриви.

В този сектор се подвизава тандемът Георги Шишков и майка му Таня Митева, известна като леля Танче, която движи „пиара” на фирмата и контактите с клиентите. Този екип винаги обещава бърза и качествена работа, но правят навес не за две седмици, както обещават, а за два месеца и половина. Парите, разбира се, са изплатени изцяло предварително! Те поне работят, друг е въпросът с какво качество. Вярно, покривите им най-често са недовършени, с течове и изпочупени и изхвърлени керемиди. Друга тяхна „визитна картичка” са купищата боклуци и строителни отпадъци, които така и не извозват, въпреки че по договор трябва да го направят. Най-често, както разказват потърпевши пробутват и евтини сръбски керемиди, вместо уговорените и платени марка „Тондах”. И още нещо, специфично за тях, е, че малкото места, на които има все пак са монтирани улуци, не са свързани с водосточните тръби. След такива майстори клиентите се принуждават да наемат друга фирма, която да прави ремонт на ремонта.


Съдебната битка с Георги Шишков е предварително загубена кауза, понеже той е длъжник на НАП с огромна сума. Това автоматично поставя държавата първа в списъка с кредиторите. „За да не изпадате в нашата ситуация, внимавайте и проверявайте на какви отрепки давате парите си!” – съветва поредната клиентка, прецакана от Шишков.


Леля Танче и синът й поне дават краен резултат, макар и твърде съмнителен.

Има обаче банди, които са се специализирали в летните измами с покриви и не само, че нищо не вършат, но и безскрупулно крадат хората, които са ги допуснали в домовете си. Най-често този тип престъпници обикалят из селата и малките градове. Влизат без покана в двора на някоя къща и започват да викат. Вероятно преди това правят и малко проучване, понеже предпочитат да атакуват самотни хора. Любезно обясняват, че покривът плаче за ремонт, а те са бригада от другия край на България, но са дошли тук, защото търсят работа.


Разбира се, най-често собственикът бърза да ги отпрати, но те излизат с убийствена оферта – предлагат веднага да сменят поне изгнилите улуци и да оправят някоя и друга разместена керемида срещу 50-тина лева. Предложението е примамливо и клиентът се навива. Бригадата бързо се катери на покрива и след малко започват да летят керемиди към земята. Таванът вече е оголен и човекът няма друг вариант освен да се съгласи ремонтът да продължи. „Така и така вече сме започнали” – подсмихват се измамниците. Накрая измъкват тлъста сума капаро от няколко хиляди лева и като оставят купчина от счупени керемиди и полуоткрит покрив изчезват.
Подобни брутални банди щъкат из цяла България. През юли в Монтана полицията арестува 7 майстори от този бранш, на възраст от 15 до 50 години. Оказаха се от Пловдивско, но един от тях беше от Монтана, вероятно нает като гид в града.  


В Асеновград преди време пенсионер е подлъган с подобен ремонт на покрива. Само че „майсторите” му заявяват, че ще се наложи да плати 3000 лева, но трябва да ги осигури в рамките на един ден. Човекът обаче се усъмнява и подава сигнал в полицията. При ареста се разбира, че и двамата „експерти” по покривите са с криминални биографии, а единият дори и лежал в затвора.
Мнозина са пропищели и от услугите на „електричарите”, конкретно от „Ивел ел”, които иначе щедро се рекламират из форумите в интернет. Те също искат предварително пари, а после с изненада хората научават, че  фирмата е запорирана и всякаква дейност, която извършва е незаконна. Затова пък от „Ивел ел” със замах издават фактури по ДДС, без изобщо да има регистрация.


Поредните прецакани правят собствено разследване. Оказва се, че собственикът на „Ивел ел” е някой си Иво Петров Георгиев.

Когато го притискат да върне капарото от 8500 лева, понеже нищо не е свършил, той го удря на молби. Лъже, че детето му е в болница и влиза за операция. Има и вариант, че съпругата му бере душа. „На приказки е страшен – казват измамени. –  Лъже без да му мигне окото, че е голям спец, взима пари и не прави нищо! Пазете се от този измамник!”


По подобна схема работи и „строителният предприемач” с вдъхващото респект име Цветан Богословов с фирма „М и Л инженеринг”. „За ремонт и укрепване  на стара къща се свързахме с него по обява в интернет – разказват прецакани пред „Уикенд”. – Договорихме се, подписахме договор и преведохме аванс. Всичко дотук беше цветя и рози. И се започна едно отлагане на старта на ремонта. Всеки ден имахме уверението на господина, че „утре” започва. След това се започна с извинението, че се налага да смени бригадата, после още една и още една. В крайна сметка с много мъка се започна някакво строителство. Дойдоха едни момчета, които не бяха въобще запознати какво трябва да свършат, нямаха инструменти, техника, дори елементарни пособия, с които да работят. След като поработиха 3-4 дни, без самият Цветан Богословов да се мерне на обекта, се оказа, че искат да си ходят, защото той не им плаща. Тръгнаха си и след няколко дни благоволи да се обади господинът. Отказвам от обекта, каза, и до три дни ще ви върна аванса. Не само, че не върна нито стотинка и не свърши и никаква работа, а дори ни блокира телефонните номера и в редките случаи на контакт се държи арогантно и неадекватно.” Клиентите на мнимия майстор разбрали, че това му е обичайният номер и има много изгорели, както клиенти, така и работници.


С две думи, жив късмет е човек да попадне на нормален майстор. Най-сигурното си остава старото правило на проверката от първа ръка. Затова не бива да се разчита на реклами в интернет, а на препоръка на вече доволен клиент. А полицаи предупреждават, че е задължително да имате надлежно подписан договор с майсторите, за да може при евентуална измама поне да можете да претендирате за обезщетение.

Наглец отмъкна над 100 бона от наивници, МВР не може да го озапти

Атанас Хаджиев се фука, че си плаща в районното и затова никой не го разследва

Тези дни за пореден път нашумя и прословутият „башмайстор” Атанас Хаджиев. Измамените от него са десетки, дори в интернет има цяла страница, посветена на неговите подвизи. Тя започва с колаж с название „Посрещането на Наско в затвора ще е топло”. Следват истории на излъганите от него, като в тях са различни само имената на потърпевшите и сумите, които е прибрал. Според изчисленията на „Уикенд”, само за последната година нахалника е отмъкнал над 100 000 лева от наивници, а освен това е откраднал и чисто нови мебели и електоуреди.


Капарото му е в широки граници – варира между 1000 и 13 000 лева. Иначе историите са еднакви: Хаджиев обещава ремонт на апартамента, гипсокартони, баня, шпакловка, замазка, а когато получи парите, започва да протака, докато накрая изчезва. Измамените са из цяла София, а той самият се подвизава из кварталите повече от година. Дори е странно, че при това медийно осветяване, понеже за него се пише и говори поне от година, все още се намират будали, които се хващат на обещанията му за ремонт.


Сред ограбените до шушка е младо семейство от „Света Троица“. Атанас Стоянов Хаджиев, както е цялото му име, взема от тях 13 000 лв., като поема ангажимент да приключи основен ремонт на апартамента им за 2 месеца, като включително монтира 3 врати и 1 климатик. Семейството излиза под наем, за да не се пречка на майстора – това по изрично негово настояване. Хаджиев не само че нищо не пипа, но пък задига току-що купените печка, телевизор, пералня и съдомиялна, още неизвадени от кашоните.


Ограбените подават жалби в полицията, описват кражбата в интернет. И въпреки това Атанас Хаджиев намира нови клиенти, вместо да бъде арестуван на момента и да влезе в затвора. Нещо повече, за да е много убедителен, той е регистрирал и фирми в Търговския регистър – „Стил Н Строй”, „Танас 2017“ и „Кинг Брандс”, всички с по 2 лева капитал. В интернет е разпространил свои снимки по работно облекло. Когато потърпевшите от неговите „услуги” започват да описват подвизите му във Фейсбук, той бързо сменя името на затворените групи, в които се рекламира. Най-често си служи с неутрални заглавия като „Вътрешни и довършителни ремонти”.
Атанас Хаджиев е изключително нагъл и безскрупулен. След като наскоро преметнал възрастна жена с 3600 лева за ремонт, който изобщо не започнал, пенсионерката успяла да се свърже с него по телефона и го ударила на молби. Старицата казала, че тези пари ги е отделяла цели 5 години от пенсията си и разчита на ремонта. А Хаджиев нагло й отвърнал: „Бабке, не разбра ли, че си се прекарала?! Парите няма да ги видиш! И да подадеш жалба в полицията, нищо няма да постигнеш – плащам си на когото трябва в районното!”


Цигани „пренареждат” керемиди

Тарикатите, които предлагат пренареждане на керемиди, а след това изнудват хората, по принцип са цигани. „Меката” на покривджиите, казват, че е Самоков. Няколко ромски клана поминуват доста добре от тази своя дейност.


В интернет ври и кипи от оплаквания на потърпевши от ремонтите на майсторите от картофения пояс, чиито къщи са протекли или направо са останали с дупки по покривите след появата на ромите-башмайстори. Те са особено агресивни и изнудват без свян възрастни хора.


Внимавайте и със сирийските „майстори”

Последната мода на пазара е наемането на сирийски майстори. Те се представят като бежанци, които в родината си са се занимавали с вътрешни ремонти. На думи твърдят, че са изключителни специалисти, а тарифите им са солидни. Само заради бягството си от войната и липсата на поминък, са склонни да намалят цените, като един вид услуга, понеже клиентът много им харесвал.


Обикновено като техен посредник в уговорките се изявява известен преводач от арабски, който нон стоп циркулира по телевизионните екрани, за да коментира войната в Сирия. Неговото име вдъхва доверие на клиентите и те се съгласяват да платят. Сирийците поне чинно идват на обекта и полагат усилия да свършат уговорения ремонт. Друг е въпросът, че го правят изключително некачествено. В десетките си оплаквания излъганите твърдят, че залепеният преди седмица теракот на пода вече се отлепя, ремонтираната баня наводнява тавана на съседите от долу, измазаните стени се ронят, а латексът става на петна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.