Бандата на Пижака продала над 100 крадени автомобила в Турция

0

Бургаският престъпен бос Стоян Атанасов краде лимузини от зората на демокрацията

Бургаският крими бос Стоян Атанасов – Пижака, легендарно име в морския ъндърграунд, е ръководил разбитата от МВР организирана престъпна група за препродажба на крадени луксозни автомобили в Турця и в Близкия Изток, научи „Уикенд“. Във вторник полицията удари бандата на Пижака в Бургас и арестува 55-годишния аферист заедно с петима членове на бандата му, сред които има и жена.

Групата на Пижака е съумяла да продаде в Турция и в държави от Близкия Изток над 100 луксозни автомобила, задигнати от родни автоапаши. Повечето от возилата са крадени в Гърция, Италия и Франция и са пристигали в България през пристанището в Бургас. Автомобилите са снабдявани с фалшиви документи и с пренабиване на номерата на рамите, след което са били регистрирани в КАТ – Бургас на името на цигани и социално слаби.
До този момент разследващите са установили 39 случая на продадени крадени автомобили с фалшиви документи, но голяма част от документацията на бандата е била унищожена.

Групата на Пижака е прибрала над 4 млн. лв.

от продажбата на возилата с открита документация. В тайни гаражи са открити 11 автомобила с подготвени фалшиви документи за продажба в Турция.
„Няма данни в схемата да са участвали служители на КАТ“, обяви на извънредна пресконференция началникът на бургаската полиция Калоян Калоянов. Въпреки това в морския град упорито се мълви, че и катаджии са подпоматали активно Стоян Пижака. Сред задържаните от бандата е Сашо Полицая, дългогодишен бивш служител от системата на МВР. Предполага се, че именно той е уреждал плащанията на рушветите към бургаските катаджии.
Стоян Атанасов – Пижака е знаково име в бургаския ъндърграунд. От средата на 90-те години на миналия век името му се свързва със серия от кражби на коли и застрахователни измами. Смята се, че той е от

босовете на автомафията в Бургас

и че от години снабдява знакови мутри в региона с бронирани возила. Сред клиентите на Пижака са почти всички представители на организираната престъпност в морския град.
Стоян Атанасов – Пижака не за първи път си има вземане-даване със закона. Той беше зрелищно арестуван през лятото на 2011 г. заедно с автоапашите Слави Желязков, Стоян Димитров, Тодор Киряков и Йордан Киров при спецакция на бургаската полиция. Тогава разследващите твърдяха, че Пижака оглавява бандата автоапаши, която задига автомобили с цел откуп.
Возилата се връщали на собствениците срещу 30% от стойността им, а колите, за които не се плати, се разглобявали и продавали в автоморги в цялата страна. Сред клиентите на Пижака бе и пернишкия престъпен бос Валентин Кирилов – Пуйката, който

изкупувал повечето крадени автомобили.

Стоян Атанасов – Пижака изкара няколко месеца в ареста, след което беше пуснат на свобода, а делото срещу него за автокражби и връщане на возила срещу откуп все още не е завършило окончателно. Според мълвата в Бургас, Пижака е първи братовчед на мастит съдия от морския град.
55-годишният Стоян Атанасов рискува присъда между 5 и 8 г. затвор, както и конфискация на престъпното му богатство. Пижака бе оставен за постоянно в ареста заради опасност да се укрие, или да извърши ново престъпление.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.