Ало измамниците вече се преструват на попове

0

Фалшивите духовници искат злато, за да го осветят, или пари за ремонт на рушащи се храмове

Нова схема с телефонни измами „изплува” в разгара на лятото. Доскорошните въртачи вече не се преструват на следователи и лекари, ами на… попове, писа Уикенд.

Уверени мъжки гласове смело набирали телефонни номера на възрастни хора и обяснявали, че офертират различни видове църковни услуги – от кръщенета до освещаване на домове. Те предлагали приемливи тарифи, но условите било парите да се дадат предварително на ръка, за да може да се купят необходимите вещи и продукти за съответния материал. Обяснявали, че влизат в положението на обеднелите хората и  правят намаленията с добро чувство. Ако усетели, че хората отсреща се дърпат или отказват вежливо под предлог, че не се нуждаят от нещо, започнали да ги заплашват с магии и „божието наказание”.


Именно такава заплаха станала повод възрастно семейство от Перник да се усъмни в човека отсреща. Жената се усетила, че магиите се дело на Дявола и че няма как истински отец да я плаши по този груб начин. Въпреки това продължавала да говори с мошеника, докато мъжът й от друга стая и със собствен телефон докладвал на телефон 112, а от там разговорът бил прехвърлен до органите на реда.


„15 минути разговаряхме. Искаше да събера златните си бижута, за да ги бил осветил. Има такава църковна практика, за да се изгони злото от златото, ако в него зло. Подобни услуги правят във всеки божи храм, но не винаги човек намира време да ги занесе, а и не е задължително да го прави. Нахалникът започна да ме разпитва за бижутата ми. Щял да ми направи специална оферта, ако ги събера в една кутия и предам на послушник от храма, в който работел. Църквата се казвала „Свети Георги”, но не уточни къде се намира. Хубаво, но всяка втора църква в страната ни се казва така. При тези думи ми светна първата сигнална лампичка, но реших да се преструвам на актриса.
Обясних, че имам към 4 килограма злато и бих се радвала да го освети, за да съм спокойна, че ще ми носи късмет и здраве. Тогава „попът” се разтопи като сладолед на слънце. Гласът му се промени и обясни, че мога да му имам пълно доверие, защото е божи наместник на земята и работата му е в угода на миряните. Промяната в гласеца накара и втората ми сигнална лампичка да светне.
После заявих, че с нетърпение ще чакам „послушника” пред входа на блока ни в квартал „Тева” и дори започнах да се вайкам, че с години не съм намирала време за освещаване  на пръстени и гердани, подарявани ми от любимия мъж, децата и приятели за празниците. Обясних, че ще поставя златата в кутия от обувки и оставя до врата. Казах в кой ден и час да дойде. Като чух как „зачурулика”, светна и третата ми лампичка. Вече бях сигурна в успеха си.


Сложих камъни, които предварително бях поставила в черен найлонов плик и обвила с хартия за подаръци. Познайте какво стана, когато дойде да вземе пратката. Веднага го спипаха ченгета на местопрестъплението. Бях много доволна от себе си и разказвам тази история с идеята българите да станат веднъж за винаги бдителни и мнителни. Сигурна съм, че има дами, които са изгорели по тази дяволска схема. Кой да предположи, че зад черните одежди се крие мошеник, които дори ме уверяваше, че след 24 часа мога да си ги получа обратно във храма, без да уточни в кой град се намира съответния храм”, разказва Райна Петрова, чиято хитрост  и сигнал сложили началото на разплитането на мрежата.


Наивниците били зарибяване и по още няколко църковни схеми, като тези за строеж на храм по чудодеен сън и за ремонт на вече съществуваща  манастир или църква. Врътката се задействала на следния принцип. На кмета или на кметския наместник звънял „поп”, който се представял, че работи в несъществуваща църква или манастир. Разбира се, името и фамилията му също били измислени. Въпросното лице обяснявало, че събира дарения за строежа на нов храм или за ремонт на рушащ се такъв. Преди това разказвал историята на сън, в който Богородица му се явила и заръчала да издигне храмът на определено място. Девата била изключително красива. Изглеждала като истинска – от плът, а мястото свято, защото притежавало целебна енергийна сила. Майката божия му споделила, че на въпросното място има заровено злато, което ще излезе наяве, когато прокопаят основите на храма. Да, но отчетата нямали как да започнат копките, без предварителните дарения на вярващите.


Попът настоявал кметът да събере по някой лев от къщите по паланките, а след това да се видят, за да му предаде сумата. Имената на дарителите щели да бъдат изписани на специална плоча, която да стои в църквата, за да помнят поколенията стореното добро. Тези, които се бръкнели по-дълбоко в джоба, щели да си откупят стол с надписано име и да го ползват по време на всички богослужения.
Офертата хващала дикиш. Няколко кметски наместника клъвнали въдицата и обяснявали на населението, че еди-кой си отец имал пророчески сън. За да се сбъдне, трябвало набиране на средства за основите й, а докато те се копаели, от там щяло да изскочи злато, което да подсигури строежа. Гражданите били призовавани да даряват банкнотите в бели пликове, които да оставят в кметството. След това лично малките градоначалници трябвало да дадат събраното на куриер, изпратен от попа. Подлъгани и излъгани хора лесно се намирали.


Покрай зачестилите измами лично патриарх Неофит  наредил църквата да почне борба срещу телефонните измамници. Сред новите задължения на свещениците влизало да предупреждават възрастните и самотните хора, които най-често са обект на такива измами, да не се доверяват на непознати по телефона, които се представят че работят в даден храм. Йеромонах Никанор от Църногорския манастир „Св.св. Козма и Дамян” пръв поведе битката с въртачите, които трупали пачки с божието име напред. Последвали го още няколко негови колеги, които били категорични, че никой няма право да събира средства от името на Българската православна църква, която редовно организира благотворителни акции и който иска може да дари директно в избрана от него черква.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.