300 български джебчийки крадат в Лондон (Най-чевръстите задигат по 50 000 паунда на ден)

0

Десетки сигнално жълти предупредителни табели на български език постави на различни оживени места в Лондон полицията в английската столица в опит да озапти родните крадли. През последните седмици властите в Лондон отчитат нов пик на кражби над местни жители и туристи, като извършителите са предимно чевръсти ромки от България.

„Полицията предупреждава: Джебчии, внимавайте! Активно ви следим, взети сте на прицел!“, гласи съобщението на десетките табели, поставени на видни места в Лондон. Табели със същото послание има и на румънски език, а представител на полицията в столицата на Великобритания признава, че градските власти са изправени пред огромно предизвикателство с възпирането на стотиците действащи из Лондон обирджийки.
Смята се, че около

300 български крадли вършеят

из английската столица и задигат портмонета от дамски чанти, както и скъпи парфюми и дизайнерски дрехи от разсеяни туристи и даже от бутици. Обект на прицел от джебчийките са и магазините на летищата, а през последните месеци има множество сигнали и за появата на циганска банда на летище „Хийтроу“, която отмъква куфарите на азиатски туристи. Оказва се, че наличието на стотици камери за видеонаблюдение не възпират мургавите престъпници. В много случаи в кражбите участват и невръстни циганки, които не подлежат на наказателна отговорност.
Заради масовите набези на български джебчийки в Лондон, още преди година във Великобритания бе взето решение заловени крадли да бъдат незабавно депортирани в България без право да се връщат повече на Острова. За последните 2 години над 20 българки са били осъдени на

по 12 месеца затвор за джебчийство

и са били върнати у нас с черни печати. Дори и тази мярка обаче не може да намали бройката на ограбените туристи в Лондон. Твърди се, че всеки ден има по около 1500 случая на откраднати портмонета в английската столица. Най-голям дял от кражбите се извършват в метрото, в моловете, както и на оживените търговски улици в центъра на Лондон.
В повечето случаи българските джебчийки в Лондон не са дрипави и мърляви, а облечени в маркови дрехи и дегизирани със скъпи слънчеви очила и модерни шапки. Най-чевръстите от тях пребъркват чанти на „Оксфорд стрийт“ и „Кингс роуд“, известни като най-скъпите улици в Лондон. Твърди се, че изкусните джебчийки, вършеещи в този район, изкарват по 50 000 паунда месечно (бел. авт. – около 130 000 лв.) от съдържанието на дамските портмонета.
Любимите магазини за действие в Лондон са „Хародс“, „Селфриджис“ или чейндж бюрата, но също и магазини от веригите „Гап“ и „Топшоп“. Работното време на крадлите е от 10 ч. сутринта с обедна почивка около 13 ч. и после подновяване на работа следобед, като пикът е между 16 и 19 ч.
„В повечето случаи жертви са туристи от Япония и Азия. Джебчийките се сливат с големи групи и действат за секунди. Крадлите се движат по три-четири накуп, за да се прикриват. Някои използват и макетни ножчета за рязане, с които разпарят дамските чанти, но на най-добрите в занаята ножче не им е нужно. Те са обучавани още от деца да крадат незабелязано“, разказва криминалист. Според думите му, в много случаи обирджийките източват и кредитни карти, тъй като жертвите им оставяли пин кодовете в портмонетата си.
Мургавите крадли от България, подлудили с набезите си Лондон, не работят за себе си, а се отчитат на ромски барони. Смята се, че поне

10 цигански клана държат джебчийки

в Лондон. Всяка вечер крадлите предоставят урожая си на своя отговорник, който обикновено е със статут на уседналост във Великобритания.
Парите, изкарани от кражби в Англия, се вкарват в България всяка седмица, като всеки ромски клан използва свой метод за пренасянето на пачките. Това обаче се случва физически, а не по банков път.
Според български криминалисти, най-добре обучените джебчийки в България са кардараши и са от пловдивските села Кутиница и Ягодово. Неофициално се смята, че джебчийките от Ягодово се отчитат на принц Ангел, сина на покойния ромски бос Кирил Рашков – Цар Киро, който го наследи на трона. Ангел е залавян да краде в Лондон още преди 20 г. като предводител на три крадли и заради това няма право да стъпва на Албиона.
„Ромският престъпен синдикат от Катуница и Ягодово дълги години държеше монопола върху джебчийките, но след смъртта на Цар Киро кланът се раздроби на няколко фамилии. Не всички мургавелки се отчитат на Ангел Рашков, някои вече работят за други босове“, признава полицай от Пловдив. Според думите му, поне 100 джебчийки от пловдивския регион крадат в Лондон.

Ромски барони от Сливен и от Костинброд

също разполагат със свои ударнички в английската столица. Мургавият барон Баката от София контролирал джебчилъка на летищата, както и кражбите на скъпи парфюми от летищата. Ароматите се внасят в България и се продават чрез интернет сайт.
Цигани от столичния кв. „Христо Ботев“ също печелят баснословни суми от престъпния си занаят. Твърди се, че под прикритието на транспортна фирма, ромски барон от гетото ежемесечно изпраща в Лондон различни бригади джебчийки, които се прибират скоропостижно след няколко удара.

Вадят злато от вагината на царица Костадинка

Царица Костадинка, съпругата на покойния цигански цар Кирил Рашков, е смятана за доайена на джебчийките в България. Казват, че мургавата менте благородничка лично е обучила на занаят над 1000 ромки. Преди 14 г. Костадинка успя да втрещи полицията във Франция, след като напъха във вагината си златна верижка и пачка с евро банкноти.
На 22 декември 2008 г. Костадинка е осъдена на 3 месеца условен затвор и получава забрана да влиза във Франция за срок от 10 години заради джебчийство. Французите така и не успяват да докажат, че вдовицата на Цар Киро е предводителка на 30 изкусни крадли, обирали портфейли и златни накити по летища, метростанции и дори музеи във Франция.
Костадинка е сгащена от ченгетата заедно с друга чевръста в пръстите цигануша – Дафинка Илиева, на 19 декември 2008 г. Двете крадли са спипани на летище „Орли”, минути след като портфейла на мъж, чекиращ се за полет, се озовава в царския джоб.
Когато Костадинка е задържана, тя прави рядко виждано шоу – сваля си гащите и се изхожда по голяма нужда пред втрещените френски полицаи. Фекалният номер е с цел – докато ака, царицата пъха сръчно във вагината си пачката с откраднатите евро и плячкосана дамска златна верижка. По-късно от вагината й са извадени 12-грамовата верижка и 860 евро. Костадинка и Дафинка се изправят пред магистратите само 72 часа след залавянето си. Пред съда Дафинка Илиева обяснява, че е болногледачка на Костадинка, която била болна от клептомания. „В България тя е като Елизабет II, английската кралица. Костадинка е царицата на ромите и е почитана! Тя е приказно богата, но е болна– чува гласове, които я подтикват да краде. Заради това семейството й ме нае да я пазя, но и аз самата не успявам да се справя – а се обърна за секунда, а е откраднала нещо!”, записват показанията на Дафинка французите. Те издават присъди от по 3 месеца на крадлите и ги депортират незабавно със забрана да стъпват във Франция в следващите 10 години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.