Мегз, укрила данъци за 800 000 лв. чрез фиктивни сделки между 46 свои фирми

0

НАП си търси от Миглена Каканашева-Мегз над 800 хил. лв. укрити данъци и лихви върху тях за времето, в което тя все още се занимаваше с производство и търговия с дрехи. Данъчна ревизия на дейността й е установила, че Мегз разполага с 46 фирми на свое име и е въртяла фиктивни сделки между тях, за да не плаща дължимите налози. Ревизионният доклад на данъчните е с дата 9 юни 2020 г. и в него се констатира, че основната фирма на Каканашева – „Мегз 1“ ООД, дължи ДДС и корпоративен данък за 667 123,86 лв. и лихви от 134 857,49 лв. за различни периоди от 2017-а до 2019 г. 

Констатациите на данъчните са обжалвани от Мегз, която се води управител на всички фирми, но със свое решение Административният съд в Пловив потвърждава ревизионния акт. Каканашева е продавала стоката си  в магазини, онлайн и чрез куриерски фирми, като приходите постъпвали в дружеството „Мегз 1“. След това започвало прехвърляне на пари към другите фирми, също наименовани „Мегз“, но с различни номера. Счетоводна документация не е водена и не е ясно по какви договори и за каква дейност Мегз е плащала от една на друга своя фирма.

„Счетоводно формално са прехвърляни парични средства от „Мегз 1“ ООД към дружествата от групата, като е наличен един фиктивен паричен поток без съставени счетоводни документи. Обоснован е изводът, че ревизираното дружество осчетоводява движение на парични средства по разчетни сметки по симулативни договорености с цел отклонение от данъчното облагане“, е записано в мотивите към съдебното решение.
То подлежи на обжалване пред ВАС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.