Цигански барон върти на пръста си полицията в Сливен

0

Роднини на контрабандиста Симеон Симеонов-Салим почиват семейно с елитни ченгета и съдии

Всяко чудо за три дни – точно по тази схема протича разследването срещу циганския барон и контрабандист на цигари Симеон Симеонов-Салим от Сливен. В края на май тази година той, две от общо шестте му дъщерите, а също и зетьовете му Междун и Михаил и разни негови „служители” – общо 10 души са арестувани като трафиканти на цигари. Полицията и прокуратурата рапортуват из медиите, че са претърсени складове, чейндж бюро и жилища на бандата и са намерени торби с пари – над 600 хил. лева и над 7 килограма злато, писа „Уикенд“.

Описана е и схемата, по която работи групировката на Салим. Около 50-тина мулета, подбрани от сливенския квартал „Надежда”, прекарват цигари, купени евтино в Турция и България, като ги продават на тройни и четворни цени във Великобритания. Част от каналджиите успяват дори да се регистрират и в социалните служби и прибират и помощи в чужбина. Накрая печалбите от трафика се отчитат на Салим и близкия му сараф Владимир, който легализира парите чрез чейндж бюрото. А изпраните пари престъпната група инвестира в скъпи имоти, златни накити, рубини и диаманти.
Гръмката акция срещу бандата обаче приключва, веднага след като са излъчени репортажи за нея. Част от арестуваните, начело с боса Салим, изкарват по 72 часа в килията. След това, когато се гледат мерките им, зетьовете пристигат издокарани в дрехи от последната колекция на Филип Плейн. Накрая им слагат по една парична гаранция и бандата е пусната да си ходи. След това настъпва дълбоко мълчание и според източниците ни, след като се напълно забрави, всичко ще бъде замазано и прикрито.


А причината е, че Симеон Симеонов-Салим не е случаен, има топли, включително и роднински линии, с топченгетата в Сливен.


Господинът, който се води милионер още от 90-те години, навремето върти бизнес с лагери. Оттогава го наричат и Лагера, освен почтителното обръщение бай Салим. Той „надгражда” бизнеса си с всевъзможни схеми за измами и далавери и може би затова от години не признава друга кола, освен мерцедес и в много краен случай БМВ. При това близките му, както уточняват източниците ни, нямат и един ден трудов стаж, но пък живеят като баровци. Интересно е да се проследи и дали при целия им лукс и разкош, не са били и на социални помощи, както се носи мълвата.
От първия си брак обаче Симеонов-бай Салим има две дъщери, които са на хубави служби. Славянка е кадър на Горското стопанство, а Сиана работи в паспортната служба на полицейската дирекция в Сливен. Съпругът на Славянка и зет на бай Салим – Николай Янкулов е полицай. При това Славянка и Николай ходят заедно на скъпи почивки с несменяемия шеф на областната полицейска дирекцията в града старши комисар Димитър Величков и неговата съпруга Мая Величкова, която е наказателен съдия. Интересно какви ли общи интереси свързва двете семейства, след като имат поне 10 години разлика в годините, питат се техни познати. От друга страна, както казваше навремето Иван Костов, в България всички сме братовчеди.


Източниците ни подчертават, че след шумния арест на Салим и неговата група през май, всичко изглежда уж нормално, но до мига, в който досъдебното производство е оставено в ръцете на местните „шерифи”. По-нататък настъпва пълно мълчание за контрабандния канал. Разбира се, в Сливен твърдят, макар и без доказателства, че Салим е основен спонсор на видни представители на съдебната власт и полицаи и затова нищо не се случа с неговото дело, а той и приятелите му продължават да се изживяват като недосегаеми тузари.


Зетят на Салим и съпруг на Славянка – главен инспектор Николай Янкулов е началник на сектор в отдел „Охранителна полиция”. Кариерата му стартира преди 10-тина години като обикновен полицай, но бързо расте нагоре. Янкулов първо става районен инспектор, след това оперативен работник. После минава през КАТ, а комисарят Димитър Величков, който до 2017 г. е шеф на полицейското управление в Сливен, а след това и началник на цялата дирекция, го прави шеф на участък „Петолъчката”. Малко след това Янкулов е вече началник на сектор.


Самият старши комисар Димитър Величков също е любопитен персонаж. Миналото лято той вдига зашеметяващо кичозна сватба на доведената си дъщеря Ивелина, при която са ангажирани в пълната си бойна униформа служители от звеното за бързи действия. На тържеството зетят и булката пък размахват пистолет Узи и автомат Калашников, като оръжието е извадено с устна заповед на старши комисар Величков от арсенала на дирекцията. Разигран е цял спектакъл – мафиотско отвличане на булката, като всичко това се случва пред очите на елитните гости – полицейски шефове и политици. Самият зет Антон Господинов също тръгва от патрулен полицай и бързо се издига до оперативен служител в сектор „Криминална полиция“. Мнозина очакват, че след тази бутафорна сватбена постановка, старши комисар Величков ще бъде разкаран, още повече че е на поста си от 2017 г., но нищо подобно не се случва. Все пак остава висящ и досега въпросът доколко е морално полицейски началник да се превъплъщава в ролята на мафиотски Кръстник, пък макар и на частно семейно тържество.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.