По 200 евро за прекаран бежанец взимали гранични полицаи

0

Разследват служители от „Гранична полиция“ за схема с нелегални афганистанци и африканци

Служители от „Гранична полиция“ в Царево са разследвани от Инспектората към МВР за участие в нелегален канал за прекарване на нелегални бежанци от Афганистан от Турция към Европа през България, научи „Уикенд“. Разследването е стартирало буквално преди дни, след като миналата седмица полицаи от Бургас задържаха над 50 млади мъже от Афганистан и различни африкански държави край местността „Пода“ в морския град.

Всички заловени нелегални бежанци са влезли в България в три отделни групи в района около Резово, който е наситен с технически съоръжения и възпрепятстващи средства. Заради това съмненията са, че граничари, патрулиращи в района, умишлено са пропуснали трафикантите на бежанци и дори са им помогнали да преодолеят 3-метровите телени огради.
„Заловените мигранти твърдят, че са платили по 1500 евро, за да бъдат преведени през България, като всеки от тях е дал допълнително по 200 евро – пари, предвидени за подкупи на гранични служители“, разкрива полицейски източник на „Уикенд“.
Според думите му, Инспекторатът към МВР се е натъкнал на данни, че служители на „Гранична полиция“ са създали стройна престъпна организация – патрулиращи умишлено

пропускат големи групи бежанци

при нелегалното им влизане в България, а впоследствие подават сигнали към свои колеги, които ги задържат във вътрешността на страната.
Според криминалист, най-оборотният канал за прекарване на мигранти е през Резово и се контролира от престъпна турска групировка. Каналът е работил и в миналото, като за кратко е бил ръководен от Калоян Колев, приближен до Димитър Желязков – Митьо Очите.
Според официалната статистика, за миналата 2021 г. в страната ни са заловени 10 799 нелегални мигранти, като 8 315 от тях са спипани във вътрешността на страната, след като вече са били прекарани през границата.
„Цифрите са стряскаши, особено като се има предвид старото граничарско правило „50 на 50“ – колкото са заловени, толкова са и преминали. Със сигурност в трафика на бежанци участват и служители от „Гранична полиция“, твърди източникът ни от МВР.
Каналът за трафик на бежанци обезпечава превозването на мигрантите от землището на Китен към вътрешността на страната. Впоследствие мигрантите са прекарвани през горски и планински пътища към Румъния и Сърбия.
Макар каналджийството на големи групи афганистанци и африканци да се контролира от международна организирана престъпна банда, тя остава неуловима за родните власти.
„В повечето случаи успяваме да арестуваме само шофьори на микробуси, които обаче не знаят кой ръководи канала и дори не се срещат очи в очи с човека, наел ги за нелегалния курс. Парите на наетия иофьор се превеждат или посредством системата за разплащане „Револют“, или му се предават през друг посредник“, разказва разследващ полицай.
Твърди се, че

каналът за прекарване на мигранти,

минаващ през Резово, е подпомаган от служители на „Гранична полиция“. Макар в Бургаския регион да гъмжи от полицейско присъствие, а всеки микробус, камион и автобус да се проверява, от Китен към вътрешността на страната ежеседмично преминават необезпокоявано десетки афганистанци.
Най-голям наплив от нелегални бежанци има през летните месеци, тъй като тогава няма опасност мигрантите да замръзнат от студ. Макар, че каналджиите осъзнават, че риска бежанците да бъдат засечени от летовници е огромен, те препоръчват на клиентите си да емигрират към Европа през лятото. В идеалните случаи, когато не бъдат заловени, нелегално влезлите мъже от Афганистан изкарват няколко дни, укривани в къщи във вътрешността на страната, преди да потеглят към Румъния, или към Сърбия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.