Богьовеца с нова банда и тарифи (10 бона за осакатяване, 30 евро и нагоре за убийство)

0

Соченият като най-садистичен бандит Ивайло Симеонов-Богьовеца е структурирал нова престъпна банда, която е дистанцирана от групата ръководена от доскорошния му партньор и пръв приятел Йоско Костинбродския. Източници на „Уикенд” от МВР разкриха, че службите работят по оперативна информация, според която Симеонов предлага на различни лица от ъндърграунда неговите и на хората му услуги. А те са от добре познатия арсенал – рекет, трафик на наркотици, връщане на дългове, осакатяване и перлата в „менюто” им убийства.

Богьовеца събрал около себе си десетина цигани от Видим и Лом, които вършели престъпленията. Самият той си завзел статута на тартор – приемал поръчките, но не участвал пряко в изпълненията им.


Сериозен побой над жертва с гарантирано счупване на крака и ръце струвало около 10 000 лв. Връщането на дълг ставало срещу 60% от търсената сума. Бандата се занимавала само със задължения от 100 бона нагоре. Убийствата стартирали от 30 000 евро в зависимост от целта. Ако обекта, набелязан за ликвидиране, има охрана, можело и да се иска 100 000 евро от поръчителя. МВР подозира, че някои от убийствата на криминално проявени лица станали през последните 2 години, са извършени именно от бандата на Богьовеца.


В началото на май 2016 г. година Симеонов получи присъда от 17 години затвор заради опита му за убийство над ромския лидер Киро Японеца. Впоследствие обаче скандално беше оправдан от Апелативния съд, а решението бе потвърдено и от Върховния касационен съд. На 12 юни 2003 г. Японеца беше прострелян в колата си от килър моторист с каска и маска на главата. Инцидентът стана в кв. „Красна поляна”. Кирилов се отърва с рана в лявото рамо, а очевидци на стрелбата твърдяха впоследствие пред ченгетата, че по него са били изстреляни 5 куршума. Две години по-късно пак мъж с маска на лицето гърмя отново по Японеца. Покушението стана на 9 април 2005 г. в центъра на София на бул. „Васил Левски”.


Причините Богьовеца да направи своя група и по този начин да скъса с Костинбродския е защото бандата на Йоско не работи, откакто той се кри почти 7 години в Сърбия и Гърция. Само до преди месец Йоско беше въдворен в Софийския затвор, след като преди 2 години беше заловен в Солун и екстрадиран към България.


Иво Богьовеца години наред, включително и от МВР, е сочен като поръчков килър №1 в България. Симеонов е подозиран, че е участвал в организацията на ликвидирането на близо 20 човека. В част от случаите той лично е натискал спусъка. Екзекуциите са станали от средата на 90-те години на миналия век до 2010 г., като сред поръчителите били известни имена от мафията, в това число и Братя Галеви.


Името на Ивайло Симеонов нашумя за първи път при убийството на ромският бизнесмен Тани Танев от Долни Дъбник. На 12 февруари 2008 г. Александър Йорданов застрелва Тани Танев със 7 куршума пред заведението му в града. За организацията на убийството е имало бюджет от 50 000 лв., платен от Станчо Владов от Костинброд. Според прокуратурата мотивът за убийството е бил неуредени финансови отношения между Станчо и жертвата, който е и кръстник на детето му. 50-годишният строителен предприемач Владов и по-възрастният Танев се познавали отдавна, работили заедно, даже се падали далечни братовчеди. Покрай общият им бизнес Тани научил, че Владов върти в столицата имотни измами още от 2005 г., като продължавал аферите и през следващите 2 години. „Ще те издам в полицията, ако не ми платиш“, предупредил го дъбничанинът и започнал да го рекетира.


Прокурори са доказали, че в началото Владов е давал различни суми в брой. В началото на 2008 г. Владов не издържал на изнудването и решил да разчисти докрай сметките си с рекетьора. За мократа поръчка притисканият платил на Вергил Славов и Ивайло Симеонов-Богьовеца общо 50 000 лева. Не подозирал обаче, че двамата я прехвърлят на Александър Йорданов, но намаляват тарифата, дават му само 10 бона. На 12 февруари 2008 г. Ивайло, Вергил и Александър пристигат с тъмен хюндай в Долни Дъбник. Разузнали са, че Танев, който работи и живее в столицата, се е прибрал за кратко в родния град. Проучили са навиците му и знаят, че обичайно замръква в собствената си кръчма. 10 минути след 22 ч. забулен мъж се стрелва от улицата през отворената врата на заведението, хвърля се към живата мишена и открива огън. Тани получава 7 куршума в главата и в сърцето и умира на място. По това дело Богьовецът е съден, но е пуснат на свобода пак с мярка парична гаранция. Делото срещу него, авера му Вергил и прекият убиец Александър Стоянов е известно като „Килърите 2”.


Името на Ивайло Симеонов-Богьовеца попада в папките и по друго дело – срещу Йоско Костинбродския и групата му за наркотрафик. В обвинителният акт на Специализираната прокуратура е записано, че Йосиф Йосифов, Ивайло Симеонов и Вергил Славов са изградили стройна мрежа от дилъри на различни йерархични нива за пласирането на хероин, амфетамини и канабис в района на Костинброд, в столичните квартали „Люлин“ и „Надежда“ и в с. Искрец, община Своге. Групата завзела крайните столични квартали, възползвайки се от вътрешно-конкурентните борби на софийските наркогрупи.


Ивайло Симеонов е подозиран и за изчезването на Киро Буята, Иван Може, Мето Илиянски, трите стрелби срещу Христо Върбанов-Папата и екзекуцията на Димитър Стефанов, син на един от създателите на СИК Венцислав Стефанов. Тялото на момчето не е намерено и до днес.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.