Златко Баретата захранва с марихуана Турция

0

Над 3 тона лека дрога изнасяна нелегално към южната ни съседка всеки месец

Мафиотският бос Златомир Иванов – Златко Баретата и хора от неговата крими организация стоят начело на оборотен канал за трафик на марихуана към Турция, твърдят полицейски източници на „Уикенд“. Преди дни турските гранични власти заловиха 230 кила от леката дрога, укрита в микробус.

Шофьорът на микробуса е задържан и въдворен в ареста, като имената му не се съобщават. Според нашия източник обаче закопчания българин е бил съпроцесник на Златко Баретата по шумното наркодело отпреди десетилетие „Фирмата“, но се е отървал с минимална присъда.
Смята се, че хванатите 230 кила марихуана в Турция идват от

наркооранжериите на Златомир Иванов,

разпръснати в цяла България. Според оперативни полицейски данни, през последните 3-4 г. бившия командос е финансирал изграждането на над 10 оранжерии за лека дрога, отглеждана на „лампи“.
„Инвестицията е голяма – над 500 000 лева струва изграждането на една ферма за марихуана, тъй като лампите, оборудването, специалните торове и семена и поливните системи са много скъпи. Вложените средства обаче се избиват след 3 реколти, които могат да се съберат дори и за една календарна година“, разяснява столичен антимафиот.
Според думите му, хора от близкото обкръжение на Златомир Иванов контролират значителен дял от уличната продажба на леката дрога в София, тъй като повечето дилъри на дребно зареждат стоката си от техни оранжерии в Бистрица и в Драгалевци. Твърди се, че гледачите на мариухана от структурата на Златко Баретата вече

отглеждат над 15 различни сорта

от леката дрога със семена, доставяни от Нидерландия.
Голяма част от продукцията, добивана от наркооранжерии в Пловдивско и по Южното Черноморие, обаче се изнася за Турция заради високата цена, която плащат съседите. Килограм марихуана в Турция се продава за 7 000 евро, докато цената в България рядко надхвърля 8 000 лева дори и за екстра качество.
Съществуват подозрения, че организацията на Златомир Иванов си партнира с турска крими групировка и че трафика на канабис е осъществяван не само от българи, а и от етнически албанци с македонски паспорти. Според неофициални данни, всеки месец от България към Турция се изнасят около 3 тона марихуана. В множество случаи вербуваните мулета прекарват по 10-15 килограма, но често през границата минават и големи пратки от над 100 кила като заловените в началото на седмицата 230 кг. канабис.
Златомир Иванов – Баретата, бивш командос от специалните служби, неведнъж е арестуван и съден като бос на наркосиндикат. За последно беше шумно арестуван през 2013 г. заедно с над 20 дилъри на дрога в София и обвинен като

бос №1 на наркобизнеса в България.

Срещу него пропяха и членове на организацията му, сред които осъденият за убийство на наркодилър Тихомир Георгиев – Тишо Боксьора, както и още трима от бандата му – Марио Божков, Димитър Йоневски и Георги Симеонов. Първоначалните им твърдения, че Златко Баретата стои зад поръчителството на серия убийства, сред които екзекуцията на пернишкия наркобос Румен Стефанов – Алф обаче така и не стигнаха до съдебната зала, тъй като към края на процеса всички свидетели се отрекоха от думите си с обяснението, че са били притиснати от ГДБОП да го натопят.
Златомир Иванов все пак се сдоби с осъдителна присъда от 6 г. затвор като наркобос, но не лежа нито ден в затвора, тъй като бе тежко ранен от наемен убиец, открил огън срещу него пред входа на Съдебната палата преди едно от заседанията по делото. Ранен с няколко куршума в корема и в слабините, но оцелял от вражеските куршуми, Златомир Иванов прекара месеци в болници. Дори след като се възстанови напълно, той не попадна в килията. Беше изчислено по спорна методика, че Златко Баретата е излежал присъдата си, тъй като години наред се е водил под домашен арест.
Според запознати, след края на съдебната сага „Фирмата“, структурата на Златомир Иванов не се занимава с трафик и търговия на кокаин, а се е съсредоточила върху оранжерии за марихуана.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.