КПКОНПИ проверява ректора на УХТ проф. Пламен Моллов за конфликт на интереси

0

Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) е образувала производство за установяване на конфликт на интереси на ректора на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. Пламен Моллов, съобщи Ивайло Мирчев от „Демократична България“. Информацията е на базата на негово запитване към КПКОНПИ.

Името на Моллов нашумя отново, след като наскоро изтече запис, в който предлага на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) подкуп, за да бъде запазена дейността на „Евролаб 2011“ на граничния пункт „Капитан Андреево“. Той е бил шеф на БАБХ по времето на кабинета „Орешарски“, а беше и учредител на партията на Стефан Янев. След случая със записа е образувано досъдебно производство, а Пламен Моллов продължава да заема позицията на ректор на УХТ.

Причината за проверката в КПКОНПИ е, че в средата на 2020 г. назначено от Пламен Моллов длъжностно лице в УХТ, след неуспешна процедура по ЗОП, изпраща покана за пряко договаряне към фирма „Люпеан“ ЕООД за 165 хиляди лева без ДДС. В документацията има изискване фирмата да се занимава със строително-ремонтни дейности. В Търговския регистър обаче „Люпеан“ ЕООД няма регистриран такъв предмет на дейност. По данни от СЕБРА от 2020 г. насам „Люпеан“ ЕООД е получила допълнително сума от 71 851,68 лв. от УХТ.

Едноличен собственик на „Люпеан“ ЕООД е Любен Йочков. Той е и съсобственик на „Монело“ ООД заедно с Неделчо Моллов и Петя Моллова – син и съпруга на ректора на УХТ Пламен Моллов, както и на „Мултихрис“ ООД отново заедно със сина на ректора.

„Ще наблюдавам този случай и ще изисквам бърз резултат“, обяви Мирчев в профила си в социалните мрежи.

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.