Тунел „Железница“ тъне в мрак, инцидентите са неизбежни

0

100 000 лева са нужни, за да светне отново тунелът на път Е-79 между Благоевград и Симитли, който е неосветен от 29 юли

Причината за мрака в тунела по най-натоварената пътна артерия в страната е разбит и ограбен трафопост. Кражбата е констатирана сутринта в петък-29 юли. Крадците, разфасовали трансформатора, който е под напрежение от 20 kV, са били професионалисти, информира БГНЕС.

Първо са разбили вратата на трафопоста и изключили захранването, след което са издърпали пред него трансформатора, който е на колелца. От трансформатора е свален бакъра, след което той вече е неизползваем.

БГНЕС

Трафопостът е собственост на АПИ, респективно Областно пътно управление – Благоевград. Намира са на черен път вдясно от южния вход на тунела. Непосредствено до трафопоста има табан, оформен от изкопаните при пробиването тунелите на АМ „Струма“ фракции.

За ремонта на трафопоста са нужни 100 000 лв., за което е изготвено искане за отпускане от АПИ на нужните средства. Докато стане това, вече шести ден тунелът е без осветление.

Още на следващия ден – 30 юли в тунела стана пътен инцидент, при което пострадаха двама души, за късмет румънците са без опасност за живота. Причината за инцидента е рязко намаляване на скоростта заради навлизане през светлата част на деня в тунела, в който често стават верижни катастрофи.

БГНЕС

Заради спрял пред него автомобил, румънец, за да избегне удар в този пред него, навлезе в насрещната лента, където бе ударен от товарен автомобил, също водач от Румъния.

При инцидента миналата събота проблемът бе, че освен Е-79, напълно се затапиха краят на АМ „Струма“ край Благоевград, както и обходния път покрай тунела.

Източник: БГНЕС

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.