Скандал в Alarma.bg: Зам.-министър-рекетьор в ПП! Андрей Цеков изнудва строители за „ресто”

1

Зам.-министърът на финансите и личен приятел на Кирил Петков и Асен Василев – Андрей Цеков, се е вживял в ролята на рекетьор! Скандалът оповести само пред Alarma.bg бизнесмен от строителния бранш, помолил за анонимност.

Предприемачът разкри, че Андрей Цеков, бивш служител на една от любимите на ГЕРБ фирми – „Главболгарстрой”, се възползвал от познанството си с всички важни в сектора, за да ги изнудва да връщат „ресто” от спечелените обществени поръчки.

Абсолютно същия престъпен подход използваше и Бойко Борисов, раздавайки щедро милиардни поръчки, които после пълнеха чекмеджето с евро по 500 като „благодарност” от облажилите се приближени бизнесмени.

Любопитен въпрос е на базата на каква експертиза именно 49-годишният Андрей Цеков бе назначен за зам.-министър на финансите? Освен, че е семеен приятел и бизнес съдружник с Киро и Асен…

Неговото име все още фигурира като заместник-председател на Камарата на строителите в България като представител на „Аква Темпус“ ООД, която усвоила 5,5 млн.лв. по проекти за саниране и реконструкция в Карнобат и Тетевен на обща стойност 7 млн.лв. от Европейските структурни фондове.

Иначе Андрей Цеков дълги години е главен юрисконсулт, заместник-председател на управителния съвет и изпълнителен директор на „Главболгарстрой“, където работи от 2000 г.

„Главболгарстрой Холдинг“ е най-голямата строителна група от компании в България с над 40 годишен опит като главен изпълнител на обществени, жилищни, промишлени, инфраструктурни и еко-проекти и ето любимите компании на ГЕРБ.

Сред големите изпълнени от нея прокети са „Sofia South Ring Mall“, столичния Околовръстен път, Съдебната палата на Косово в столицата Прищина и участъка от АМ „Струма“ между Дупница и Долна Диканя, допълва информацията „Economedia.bg“ по повод конференция към края на 2012 г., където Андрей Цеков е лектор, наред с Кирил Петков, Симеон Дянков и др.

По това време Кирил Петков вече е завършил изграждането на търговския парк, преименуван по-късно „Jumbo Plaza“, за която инвестиция самият той споделя, че е американска и идва от неназован частен семеен капитал, и който парк продават заедно с американския хедж-фонд „Karsch Capital“, преди да развият бизнеса със сокчета.

Освен като представител и член в управлението на „Главболгарстрой“, Андрей Иванов Цеков е още сред управителите, съдружниците, собствениците или директорите на редица фирми, става ясно от Търговския регистър.

Ето и официалната лустросана визитка на зам.-министърът на финансите Андрей Цеков, публикувана на страницата на ведомството:

Дата на раждане:

13.04.1973 г.

Образование:

Андрей Цеков е магистър по „Право“ от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Притежава и следдипломна квалификация по строително право от ФИДИК. Придобива следдипломна квалификация по Бизнес право на Европейския съюз със специализация в „Защита на конкуренцията“ в Amsterdam Law School, Нидерландия, и следдипломна квалификация по Стратегическо управление – Специализирана програма за висши управленски кадри към Станфордския университет, САЩ.

Професионален опит:

Притежава богат професионален и управленски опит в частния сектор, натрупан в областта на управление и контрол на инвестиционни проекти в проектирането и строителството, администриране на строителни договори, управление на искове и разрешаване на спорове в инвестиционния процес и защита на конкуренцията.

Бил е член на Управителния съвет  (2014 – 2016) и на Контролния съвет (2016 – 2021) на Камарата на строителите в България. Съосновател и член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на проекти в строителството (2015 – 2021).

Бил е лектор в областта на правната и нормативна уредба в строителството и управлението на договори към Университета за архитектура, строителство и геодезия и към Висшето строително училище „Любен Каравелов“.

Владее английски и руски език.

При изпълнение на своите функции Андрей Цеков ще осъществява оперативно ръководство и координация на дейността на Агенцията по обществени поръчки, Агенцията за държавна финансова инспекция, както и на дирекция „Държавни помощи и реален сектор“ в МФ.

Ще осъществява наблюдение и координация на дейността на Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ и на дирекция „Методология на контрола и вътрешен одит“ в Министерството на финансите.

1 Коментар
  1. […] Това е друго разкритие, което оповести на 27 юли сайтът Alarma.bg , позовавайки се на бизнесмен от строителния бранш, […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.