Защото не могат да мълчат: Историята как стотици руски наемници от „Вагнер“ намериха смъртта си (ВИДЕО)

0

След като на няколко пъти украинската армия унищожи военни бази на Частната военна компания „Вагнер“ (ЧВК „Вагнер“) първо край Попасна, после в Кадиевка в Луганска област, материал на The Kyiv Independent показва нагледно как стъпка по стъпка се стига до успешното постигане на военната цел.

Припомняме, че Кремъл разположи групата „Вагнер“ в Източна Украйна – там, където са „тежките загуби“ на руските военни, съобщи Министерството на отбраната на Великобритания на 28 март. Пред украинското издание местни жители от Кадиевка разказват, че група на ЧВК Вагнер е била позиционирана на местния стадион. Именно благодарение на местните данни украинските военни удари разбиха базата с артилерия, която уби между 50 и 200 наемници, според различни оценки. Част от украинските военни са останали в окупираните от Русия територии и са помагали за идентифицирането на руските войски, оборудване, бази и оръжейни депа. Те са представители на Специалните оперативни сили на Украйна – клон на въоръжените сили, който провежда разузнавателни мисии и тайни операции отвъд границите на вражеските територии.

ЧВК „Вагнер“ – лейтенантите на Путин

Дейността на групата „Вагнер“, контролирана от Кремъл, е широкоизвестна от множество разследвания, които потвърждават ясните връзки между шефа на компанията и руски олигарх Евгений Пригожин и руския президент Владимир Путин. Пригожин често е наричан „готвачът на Путин“, защото друга негова компания осигурява кетъринг на Кремъл. Частната военна компания се състои предимно от бивши руски военнослужещи и преди това е участвала във войни и въоръжени конфликти както в Украйна, така и в Сирия, Мали, Мадагаскар, Мозамбик и Судан.

Пригожин е контролирал и руски „фабрики за тролове“, работещи в социалните медии. През 2018 г. именно той е обвинен във „финансиране и организиране на операции с цел намеса в американските политически и избирателни процеси, включително президентските избори през 2016 г., и други престъпления, включително кражба на самоличност“, според американски съдебен документ.

Един за всички, всички за един

Пред The Kyiv Independent, жители на Кадиевка разказват как успяват да информират украинските власти и украинската армия за действията на руските наемници по техните земи. Често те не разкриват напълно действията си с цел да не бъдат застрашени бъдещите операции:

„Предаването на информация винаги се случва по различни начини. Един информатор може да предаде сведения незабавно, друг след две седмици. Често е въпрос на случайност“, казва един от интервюираните, чието име е променено с цел сигурност.

След като информацията бъде предадена има няколко етапа на проверка, които включват методи за разузнавателна информация с отворен код. Работата на цитирания жител е да получава данни от съгражданите си, да ги проверява и да ги предава на друга единица, която след това повтаря проверката. Той не взема решения по конкретни цели и няма доклади или „ненужна бюрокрация“, а само ограничен брой хора, които участват в процеса с цел да се предотврати изтичането на информацията. 

След проверката има оценка на риска за цивилните лица, след което се взема окончателно решение за целта.

„Един от проблемите е свързан с момента, в който нова група на руските служби се установи на първия етаж на жилищна сграда. Цивилните живеят на горните етажи. Руснаците често го правят с цел да използват цивилни като човешки щит. Могат да се заселят също например и между детска градина и училище или вътре в някое от тях“, разказва информатора.

Разобличаване

След като установяват, че наемниците от „Вагнер“ в Кадиевка са заселени на стадион в жилищен район, подготовката за удара върху базата отнема около две седмици – от получаването на първите сведения през месец май до поразяването на групата на 9 юни. През това време местните жители непрекъснато проверяват, за да се уверят, че наемниците продължават да обитават сградата. Според един от участниците в интервютата на украинското издание много от местните жители са знаели, че групата „Вагнер“ е разположена в града.

„Наемниците на Вагнер не знаят как да си държат устата затворена“, казва той. „Самите те обикалят и се представят като „оркестър“ или „музиканти“. Тези самостоятелно дадени псевдоними са препратки към немския композитор Ричард Вагнер, на когото се смята, че групата е кръстена.

Пред Kyiv Independent един от жителите разказва как е разбрал точното местоположение на базата на „Вагнер“ на стадиона и по-конкретно в голяма фитнес зала в помещенията вътре. Под трибуните на стадиона наемниците поставят депо за боеприпаси, а поне петима от тях охраняват постоянно.

„Общо имаше около 300-400 наемници. Трудно е да се каже точното число. Не мисля, че дори знаят колко от тях са били в града“, казва той и уточнява, че не е известно какво е правила тази група или какво се е подготвяла да прави в Донбас. Редно е да се спомене, че наемниците на „Вагнер“ са елитна сила, по-професионални и опитни от обикновените руски войски или техните местни сътрудници.

Право в целта

След успешния удар на стадиона на 9 юни с артилерия, мястото е напълно унищожено. Военнослужител на Специалните оперативни сили и информаторът му се разминават във версиите си за това с какви точно оръжия Украйна успява да порази целта. Докато единият твърди, че оперцията е извършена с артилерийски ракетна система с висока мобилност, станала известна като HIMARS, наскоро предоставена на Украйна от САЩ, то вторият смята, че е използвано по-старо оръжие, тъй като украинските сили активираха HIMARS едва в края на юни. 

Кадърът е запечатал моментът след нанасянето на удара и е публикуван в канала на губернатора на Луганска област Сергей Гайдай в Telegram

Веднага след обстрелите стадионът е бил окупиран от руски офицери, които не са допускали никого в близост, поради което е било трудно да се провери информацията за жертвите. Близо седмица след разчистването на отломките обаче украинските информатори излизат с данни за броя на убитите наемници – около 250. На този фон руската пропаганда публикува информация за 22 цивилни жертви, представяйки ги само като жертва на стачка в жилищен район.

Историята е показателна за това как местните информатори последователно дълги години съдействат с данни за руското движение на войските и не спират да предават чувствителна информация на украинските специални служби. Пред Kyiv Independent те разказват как през 2014 г. украинските военни не са стреляли по бази и складове, както сега, но откакто са ударили първите руски бази преди месеци местните буквално са празнували предприемането на ефективните действия както срещу бази, така и срещу складове и депа за съхранение на боеприпаси.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.