Сиси от Перник и Пешо Президента вземат главата на затворнически шефове

0

Закоравелите бандюги вкарани в схема за разчистване на сметки

Имената на двама страховити затворници се оказаха вкарани в интрига, с която шефовете на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” – ГДИН разчистват сметките си с неудобни служители. В случая в ролята на стръв са Станислав Ангелов – Сиси, тройният убиец от Перник, и Петър Стоянов-Президента, известен банков обирджия. Оказва се обаче, че началниците на   ГДИН са си направили криви сметки. Защото Сиси и Президента, които общо взето лежат дълги присъди и няма какво да губят, не остават мълчаливи, покорни и уплашени, а бързо завеждат лавина от дела срещу боса на затворите в България главен комисар Ивайло Йорданов. И по всичко личи, че ще ги спечелят.

Формалната причина двамата да търсят справедливост в съда е, че са преместени от Централния затвор съответно в килии в Плевен и Пловдив, понеже щели да организират бунт в столицата! Както вече обяснихме, бързо става ясно, че те са използвани само като повод да бъдат ликвидирани по-големи риби. Както твърдят отлично запознати, не за първи път главен комисар Ивайло Йорданов, кадър на ВМРО, използва подобни „героични” схеми за да разчиства онези, които не са от неговата клика.


На 11 юли Административният съд в Пловдив обаче отсъди в полза на Петър Стоянов-Президента и сега той трябва да бъде върнат обратно в Централния софийски затвор. Иначе историята, в която са забъркани той и Сиси започва в края на май 2021 г. Тогава двете „легенди” на престъпния свят са натопени, че насъскват съкилийниците си за бунт. А причината е, че по това време се подготвя преместването на част от осъдените в новото, прясно ремонтирано крило на затвора. Зад решетките започнали коментари кой ще бъде настанен в по-хубавите помещения и кой ще остане да търка старите нарове. Затова Станислав Ангелов – Сиси и Петър Стоянов-Президента ръчкали останалите към бунт и неподчинение. За това обаче свидетелстват само двама рецидивисти, които се оказват и клети наркомани. А на базата на техните разкрития инспекторът от сектор „Вътрешен отдел” някой си Евтим Дечев написал на 1 юни 2021 г. доклад. В него след като разкрива мнимия заговор, той предлага двамата да бъдат преместени на друго място, за да се запази „сигурността на територията на затвора” в София. Сиси е откаран набързо в Плевен, а Президента –  в Пловдив.


Двамата обаче на секундата завеждат дела и така става ясно, че зад цялата интрига стои не друг, а самият главен комисар Ивайло Йорданов. Той просто искал да се освободи от ръководството и служители в Софийския затвор, а какво по-удобно като мотив от две гръмки имена, които при това готвят вълнения зад решетките! Друг е въпросът, че едва ли с бунт ще се реши кой да лежи в новия сектор и с това са наясно както редовите затворници, така и авторитети като Сиси и Пешо Президента.


Магистратите от Пловдив при това са отбелязали в решението си, че Петър Стоянов бил наясно кой му мъти водата – служители от ГДИН привиквали затворници и ги карали да пишат под диктовка лъжи срещу него. Трябвало да го натопят, че зове за неподчинение. Затворниците обаче отказват да пишат подобни измишльотини и обясняват, че нито са чули, нито са се сблъскали с такова нещо, а и от самия Петър Стоянов „не са виждали нищо лошо”. Затова пък обясняват най-подробно как са ги привиквали в администрацията и ги заставяли да кажат точно определени неща за хаос и безредие в Софийския затвор.
След като са разпитани десетки затворници, от т.нар. кмет до отговорниците на групите, става ясно, че никой не е подготвял революция зад решетките, а инспекторът Евтим Дечев си написал доклада като ползвал слуха, пуснат от двамата рецидивисти, които и друг път са правили подобни „услуги” на ръководството. На свой ред главен комисар Ивайло Йорданов също набързо се разделил с неудобните служители, а Сиси и Президента са пратени в Плевен и Пловдив.


Оказва се обаче, че малко преди да се случи всичко това,  в ГДИН комисарят Ивайло Йорданов създава цял нов отдел „Вътрешна сигурност”, въпреки че той дублира работата на други два: „Охрана и сигурност в затворите и арестите” и „Оперативно обслужване в местатат за лишаване от свобода”. Служителите помежду си наричат новата структура „отдела за мокри поръчки”.
В момент, в който стане „напечено”, тоест смени се ръководството на Министерство на правосъдието, а през изминалите месеци, както е известно, това се случи няколко пъти, Ивайло Йорданов и неговият заместник Цветан Цветков бързат да отклонят от себе си вниманието. Затова пък, обясняват източниците ни, го насочват и заострят към някой друг, най-често началник или зам.-началник на затвор в страната. Срещу него се скалъпва „жестоко” обвинение и той е отстранен. Само няколко месеца по-късно обаче въпросният служител печели дело за уволнение пред съда и следва изплащане на солидно обезщетение. Разбира се, не от джоба на Ивайло Йорданов и Цветан Цветков, а от бюджета. Затова и историята с мнимия бунт, организиран от иначе стряскащите имена на Сиси и Президента, само е част от тази вътрешноведомствена игра.  
Да припомним, че Ивайло Йорданов, наричан сред колегите си шоколадовия комисар, понеже е работил дълги години в завода в Своге, се издига в кариерата си на крилете на ВМРО. Звездата му изгрява, благодарение на партията на войводите, които в едно от поредните правителства поемата ресора в министерство на правосъдието. Ивайло Йорданов е назначен за шеф на ГДИН по времето на прословутия зам.-министър Николай Проданов, за когото имаше големи съмнения как успява хем да преподава на 4 места, хем да работи и на висока позиция в правосъдието.  Източниците ни обясняват, че Йорданов на свой ред също направил жест към Проданов, който сега е преподавател в университета в Русе. Договорено било служители от ГДИН да се образоват в тамошния юридически факултет. Не че в България е голям проблем да се грабне диплома по право от който и да е университет, смеят се източниците ни.


Те припомнят още, че освен на Николай Проданов, Ивайло Йорданов дължи кариерното си извисяване и на много близките си отношения с бившата служебна министърка на правосъдието Мария Павлова. За нея пък е известно, че е лансирана от никому неизвестна юристка до министър лично от кадровика на президентството Николай Копринков. Директорът на затворите Ивайло Йорданов, казват, и досега е в топла връзка с Павлова, която сега се подвизава отново като следователка.  
Иначе казано, докато разни случайни хорица се издигат във властта чрез приятели и партии, да не се изненадваме, че и престъпници като Сиси и Пешо Президента, ще съдят и осъждат, при това съвсем основателно, затворнически директори. 

Източник: в. „Уикенд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.