Оръжейникът на Митьо Очите е закопчан с 23 кила дрога

0

Щерион влязъл в бизнеса с марихуана покрай зет си, иззеха му 15 бойни оръжия и 3 бомби

Арестувания преди дни след спецакция на МВР в курортния комплекс „Елените” Щерион Джамбазов е захранвал години наред мафиотския бос Димитър Желязков – Митьо Очите и бандата му с незаконни оръжия и муниции, разкриват пред „Уикенд“ бургаски криминалисти. 48-годишния помориец беше закопчан заедно със зет си Никола Батилов с 23 кила марихуана, а при обиск в имотите му ченгетата се натъкнаха на внушителен оръжеен арсенал – 15 бойни оръжия, гранатомет и 3 самоделни бомби.

Според разследващите полицаи е малко вероятно Щерион и зет му Никола да са подготвяли атентат, макар откритите при обиск в къща в Свети Влас три самоделни бомби да са майсторени през последните месеци. Криминалистите проверяват дали с иззетите от дома на Щерион два автомата „Калашников“ и 9 бойни пистолета не е извършвано покушение през последните години.
До този момент задържаните не дават обяснения откъде са се снабдили с оръжията и с огромния брой муниции – над 700 патрона. Предполага се, че по-голяма част от оръжията са

изнесени нелегално от военни заводи,

а други са били майсторени от Щерион Джамбазов.
48-годишният Щерион е родом от Поморие, но от години живее в Свети Влас, има къща и на „Елените”. Макар често да е засичан със знакови мутри от свитата на Митьо Очите, досега не е бил съден за криминални престъпления. По Южното Черноморие Щерион има репутацията на умел майстор на самоделни бомби и огнестрелни оръжия, а мълвата гласи, че до услугите му прибягвали както бракониери, така и гангстери. Според криминалистите, той е съхранявал огромното количество оръжия в Свети Влас за бандата на Митьо Очите.
Преди около година Щерион решил да навлезе в бизнеса с отглежане и трафик на марихуана под давление на кандидат-зетя си Никола Батилов, който е сгоден за дъщеря му. Оръжейникът на Митьо Очите инвестирал над 100 000 лева в

нелегална оранжерия, семена и оборудване.

С отглеждането на канабиса се занимавал зет му Никола и негови приятели. Леката дрога обаче не се продавала по Южното Черноморие, а се изнасяла към Турция. Според криминалистите, дрогата била трафикирана в автомобили с тайници и пласирана на едро в Одрин. Там местните дилъри плащали по 8000 евро за килограм марихуана. Именно покрай наркобизнеса Щерион попаднал на мушката на криминалистите, мълви се по Южното Черноморие. Твърди се, че 48-годишният майстор на самоделните бомби бил натопен от свой съсед от Свети Влас, който имал съмнение, че зетят на Щерион краде ток от неговата партида за наркооранжерията си.
Срещу оръжейникът на Митьо Очите и зет му Никола са повдигнати две обвинения – за притежание на наркотици и оръжия, като двамата можат да се сдобият с 10-годиши осъдителни присъди.

Източник: в. „Уикенд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.