Бруталната мутра Иван Вазелина най-после е арестувана

0

Бившият полицай Шилето му осигурил фалшив паспорт за бягство в чужбина

Прословутият съратник на Златко Баретата – Иван Балабанов-Вазелина тези дни е арестуван, а Софийският градски съд вече го е изпратил в килията. Причината за този неочакван развой на събитията е, получена от ченгетата информация, че Вазелина се стяга да бяга в чужбина. А причината е опасност да бъде изпратен в затвора с дълга присъда по дело за измама, твърдят източниците ни.

Иван Балабанов дори се бил снабдил с фалшив-паспорт. Запознати обясняват пред „Уикенд”, че ментето е осигурено в Пловдив, от скандален бивш полицай с прякор Шилето, ветеран от мутренските години. Този господин, казват, че е снабдил и изрода Георги Семерджиев, който уби в катастрофа две момичета, с фалшивата швейцарска шофьорска книжка. Пак според отлично информирани Шилето е подменил и талоните на над 20 луксозни автомобили, които Семерджиев, Вазелина и техен партньор – някой си Христиан гепили с измама от столична автокъща. За тази далавера те после разправяли наляво-надясно, че са получили изрично разрешение от Златко Баретата.


Сега, когато над Вазелина е надвиснала опасността да влезе в килията, той се разбързал да се запаси с документи и да изчезне от страната, понеже срещу него са в ход три дела и се очаква поне едно от тях скоро да приключи.


Да припомним, че той досега е осъждан 11 пъти и то за тежки криминални престъпления. Последната му изцепка, за която дълго се говореше, е от януари 2021 г. Тогава в Панагюрище,  пред училищен двор, пълен с деца, той беше заплашил с убийство и беше избил с незаконен пистолет зъбите на родител, който чака детето си от занималня. Пострадалият Нешо Юруков се оказа, че е сред основните свидетели по един от съдебните процеси, които се водят срещу Иван Балабанов- Вазелина. И какво последва – вместо бърза присъда, делото за побоя в училищния двор се прехвърля като топка между различните дирекции на МВР, вероятно, за да се заличат следите за престъплението на Балабанов, а свидетелите започнат „да забравят”, притеснени за собствената си сигурност.
И понеже Темида е снизходителна към Вазелина, той от години снове из цялата страна и прави каквото си иска. Сред най-драстичните му подвизи от последните години е измама, при която измъква от пенсионер и онкоболна жена над 30 000 лева. Под измислен претекст, че уж имат „блъснат роднина” в катастрофа Вазелина и неговият сподвижник и бодигард Петко Брадистилов, с цветистия прякор Пудко, отмъкват няколко хиляди лева от инвалид. Балабанов прибира и 40 000 евро капаро от мъж, когото заблуждава, че ще му продаде земеделска земя, каквато всъщност не притежава. Въобще, измамите, както подчертават източниците ни, са тясната специализация на рома от село Оборище.


Преметнатите от Вазелина и бандата му са заплашвани, че ако посмеят да се оплачат, ще си имат работа със столични босове от ранга на Златко Баретата. Плашат ги също и с осъждания като ръководител на наркогрупа Веско Жеков – Полицая и лежалия  в затвора за убийство Георги Тодоров – Майната.


Въпреки тези закани за отмъщение, през 2021 г. част от излъганите все пак набират кураж и се ожалват в МВР. Балабанов получава две обвинения. Той е подсъдим и по трето дело за измама в особено големи размери и го грози присъда от 15 години. Ето заради всичко това Вазелина е решил да забегне с фалшив паспорт.  


Балабанов, да припомним, е без завършено средно образование и няма шофьорска книжка. Заловен е с фалшива, но вече 6 години не стигат, за да му се повдигне обвинение. Затова пък най-спокойно наглее по улиците със скъпи коли. Очевидци казват, че по безрасъдно шофиране Вазелина засенчва приятеля си Семерджиев. Заради такова шофиране е спрян и в онзи случай, при който е разкрито, че джитка с фалшива книжка. Дори тогава ченгетата очаквали, че ще му бъде повдигнато обвинение за едро хулиганство, но нищо подобно не се случва.  Прокуратурата от години си е затворила очите за подвизите на Балабанов и затова той продължава да се изживява като нагла мутра. Докато най-после не е пратен в килията. Въпросът обаче е докога ще остане там. Понеже и други, подобни на него, МВР уж все ги задържа, а съдът ги пуска.

Източник: в. „Уикенд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.