МВР пръсна 400 бона, за да пази прокурорски свидетел с 21 присъди (лъжите на преторианците на Гешев)

0

Лъжите на прокуратурата по казуса с джигита Георги Семерджиев бяха официално осветлени от МВР, установи репортер на Alarma.bg.

В сряда преторианците на Гешев публично излъгаха обществото, че Бойко Рашков е споменал пред комисия в парламента татуирания като сръбска лафка наркодилър с ауди за 200 000 лева като защитен свидетел на прокуратурата, без МВР министърът да е казвал конкретно име.

Оказа се, че държавното обвинение за пореден път прилага откровени манипулации, за да атакува единствения враг на мафията около ГЕРБ и Иван Гешев – Бойко Рашков.

По този повод от пресцентъра на Вътрешното министерство пуснаха информация кого е визирал министърът – престъпник с 21 присъди, за чиято охрана по искане на прокуратурата МВР е похарчило близо 400 000 лева от бюджета си.

Ето пълната публикация от сайта на МВР без редакторска намеса:

На изслушване вчера в парламентарната комисия вътрешният министър Бойко Рашков не е споменавал, че лицето, причинило катастрофата, е защитен свидетел с осигурена охрана от прокуратурата.

От разпространеното съобщение възникват редица въпроси. Изказването на министъра на вътрешните работи беше около 17 часа пред депутатите.

Защо прокуратурата реагира на несъществуващо изказване и обвинява в лъжа министъра на вътрешните работи за нещо, което той не е казвал?

Как за по-малко от 1 час в извънработно време прокуратурата успя да провери във всички прокуратури в страната дали предполагаемият извършител на катастрофата е свидетел или не? Това не трябва ли да го знае само съответния наблюдаващ прокурор?

Това реакция на „гузен негонен бяга“ ли е от страна на държавното обвинение?

По време на изслушването в парламента изрично беше уточнено от министър Рашков, че има други случаи, в които прокуратурата разпорежда на МВР да охранява свидетели, които са осъждани и с криминално минало.

Беше представен пример за такъв случай, при който с поредица от постановления на прокурори от Специализираната прокуратура се охранява свидетел с 21 присъди и с десетки регистрации.

На същия през годините назад са издавани разрешения за притежаване на огнестрелно оръжие, въпреки богатото му досие.

Лицето се използва от прокуратурата за „дежурен“ свидетел по редица дела, повечето от тях не приключили и до момента. Въпросното лице е свидетел по досъдебни производства като побоя на журналист от в. „24 часа“, по дело за убийство, по дело за измама и други. Лицето е осъждано 21 пъти за извършени престъпления от общ характер.

По време на охраната му лицето се отклонява от указаните мерки, посещава дискотеки и нощни барове, пътува за празници в съседни държави и извършва много други нарушения на правилата за охрана. За всички тези действия служителите на МВР са изготвяли докладни записки, които са докладвани на съответните прокурори. Въпреки това охраната му не е отменена.

До 13.04.2022 г. за охраната на това лице МВР е похарчило 397 296 лева. Служебните патрули, охранявали този важен за прокуратурата свидетел, са изразходили 4680 литра гориво.

Възникват много въпроси:

– Колко важен е този осъждан 21 пъти свидетел за прокуратурата?

– Познава ли се лично с главния прокурор Иван Гешев този свидетел?

– Ползван ли е този свидетел за поръчкови дела, образувани от прокуратурата, свързани със заплахи за убийства на бивш премиер и главен прокурор?

– Давал ли е фалшиви сведения на бившия директор на „Вътрешна сигурност“ – МВР и настоящ прокурорски помощник във ВКП под формата на доброволен заявител, пожелал анонимност?

Има и много други въпроси, на които очакваме отговори от Прокуратурата на Република България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.