Хора на Брендо свързали перничаните с италианската мафия

0

Двамата перничани, които бяха задържани преди дни при  международната операция за наркотрафика, са били вкарани в бизнеса от хора на Брендо в Италия. При акцията бяха конфискувани 4,3 тона кокаин на стойност 240 милиона евро. Освен наркотика, полицията на Ботуша е иззела и 1 850 000 евро в брой, писа „Галерия“.

 Нашенецът Божидар Божилов е пренесъл само 10 кг кокаин, но е попаднал под полезрението на италианските разследващи. Той се опита да напусне България през аерогара София, но беше задържан от антимафиотите.  Мъжът е издирва от съда в Триест. Там му е наложил задържане под стража. Ако бъде признат за виновен, Божилов може да получи до 20 години затвор и санкции от 260 хиляди евро. Италиански разследващи от североизточния град Триест са разкрили мрежа между производители на кокаин в Южна Америка и европейски купувачи, които са отговаряли за организирани престъпни групи в Италия, включително и в Калабрия, където е базирана мафията „Ндрангета“. От май миналата година те са проследили 19 поредни доставки, което им е позволило да разкрият важен посредник в глобалния наркотрафик и значителен брой участници в престъпната организация. Двамата перничани също са били следени месеци наред от полицията на Ботуша и е документирана връзката им с дистрибутори.

Там е най-големият в момента колумбийски наркокартел Clan del golfo.  Това е  неопаравоенна  група,  която се финансира изцяло от трафик на кокаин. Той активно сътрудничи с наркокартели в Мексико, както и за европейски престъпни групи, между които италианската мафия „Ндрангета“, с която активно си сътрудничи Брендо.

Босът й е Дайро Антонио Усуга Давид, известен още като Отониел.  Той беше задържан през октомври миналата година в Колумбия, след като италианската полиция внедри ченгета под прикритие в групата, занимавала се с кокаин, в която бил и Божилов. Преди дни перничанинът заяви, че се е принудил да се забърка в наркотрафик защото имал парични проблеми. Той не бил бягал от България, а трябвало да пътува за Италия, за да присъства на дипломирането на дъщеря си, която е студентка там. Справка обаче показва, че мъжът е осъден през 2019 година за наркотици и участие в организирана престъпна група. Освен това е известен на полицията в Италия, защото не  за първи път се забърква с дрога на Ботуша. Той обаче едва ли ще издаде подробности за организацията, защото колумбийския наркокартел и италианската мафия наказват предателството със смърт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.