Отвлеченият IT спец Алтънбашев изгубил 5 млн. лв. на мафията

0

Разследват бандата на Иво Ториното след мистериозното изчезване на търговеца на криптовалута

Милиони левове на мафиоти, инвестирани от компютърния специалист Александър Алтънбашев в сриналата се алгоритмична крипто монета TerraUSD (LUNA), стоят в дъното на загадъчното изчезване на 33-годишния предприемач, научи „Уикенд”. На 24 май Александър, който от години търгува с биткойни и провежда курсове за търговия с криптовалута, бе обявен за отвлечен от семейството си, а часове по-късно от МВР стартираха разследване срещу бандата на горублянския гангстер Ивайло Борисов – Ториното, заподозряна, че стои зад похищението му. Късно в сряда вечерта Ториното сам е потърсил полицията, за да даде показания.

Александър Алтънбашев за последно е видян със сестра си Теодора в понеделник сутринта, когато родственицата му го закарала с автомобила си на среща с мистериозен мъж пред столичното кино „Арена-Младост“. Александър казал на сестра си, че заминава с непознатия за нея мъж в Пловдив във връзка с работен бизнес проект.
Часове по-късно мъж с цветна каска на

моторист отключил входната врата

на апартамента на криптобизнесмена в жилищна кооперация в ж.к. „Борово“. Тъй като Теодора живее точно срещу апартамента на брат си, тя попитала непознатия по каква работа влиза в дома на родственика й. Онзи й отговорил, че бърза много и че е пратен от Александър да вземе нещо спешно. „Брат ти ще ти обясни после!”, казал й той. След това мъжът си тръгнал с черен джип, а озадачената Теодора позвънила на брат си.
Александър звучал много припряно и притеснено, смутолевил, че трябва да ходи до Бургас или до Варна, след което внезапно прекъснал връзката. Малко по-късно сигналът на телефона му прекъснал.
За последно клетката на мобилния телефон на Алтънбашев е засечена в района на Околовръстното шосе край Бистрица. Последната комуникация на Александър, преди телефонът му да бъде унищожен, е с крими босът Ивайло Борисов – Ториното, арестуван преди 5 години като заподозрян за отвличането на Адриан Златков, синът на автотърговецът Тони Златков. Според оперативни данни от разследващите, Александър

изпратил три есемеса на Иво Ториното.

Ченгетата обаче не изключват възможността някой друг да е въвлякъл гангстерът в крими сюжета, умишлено изпращайки от телефона на Александър съобщения до него.
Познати на търговеца на криптовалута разкриха пред „Уикенд“, че преди да изчезне 33-годишния предприемач е бил поставен под огромно напрежение заради тотания срив на криптогиганта Terraform, чиято алгоритмична криптомонета TerraUSD (LUNA) се срина от 96 долара на 0,011 цента в разстояние само на месец. Властите в Америка и Южна Корея вече стартираха разследване срещу платформата за децентрализирано финансиране заради общата загуба на инвеститори по цял свят, надхвърляща 40 милиарда долара. Смята се, че става въпрос за гигантска пирамида, в пъти по-голяма от аферата с Ружа Игнатова и нейния „УанКойн“. Сривът на LUNA повлече към дъното и всички останали криптовалути, биткойнът също загуби над 50% от стойността си.
Изчезналият Александър Алтънбашев е бил сред милионите завлечени предприемачи, твърди информатор на „Уикенд“. Според думите му, 33-годишния мъж е

инвестирал над 5 млн. лв. в пирамидата,

като голяма част от парите не са били негови, а на инвеститори със сенчеста закваска и капитали. Твърди се, че бизнесмен от арабски произход, съдържател на верига закусвални, е загубил над 1 млн. лв. от LUNA, инвестирайки парите чрез Александър Алтънбашев.
„Загубените пари от Александър може и да са много повече, никой не може да каже със сигурност колко са, тъй като паролите за отключване на виртуалния му портфейл не са налични“, твърди ангажиран в разследването. Криминалистите не изключват най-лошия вариант – Алтънбашев да е бил отвлечен от някой от инвеститорите си, за да му прехвърли целия си критопортфейл. Ако това се е случило, е много вероятно Александър вече да е ливидиран и заровен някъде, тъй като паролите за криптопортфейлите на практика са непроследяеми и непробиваеми.
Криминалистите обаче не изключват и друга възможност – Александър Алтънбашев да е

инсценирал похищението си,

а всъщност да се е покрил и да е избягал заради огромните загуби, които е донесъл на инвеститорите си. Според ченгетата, имало много съмнителни моменти в поведението на близките на компютърния специалист и криптопредприемач.
Александър Алтънбашев е управител и собственик на „Еста консултинг“ ЕООД, чрез която инвестира в криптовалути. Дружеството му е регистрирано през 2009 г. на адрес в софийския ж.к. „Надежда“, на който са регистрирани още 31 фирми. Съмнително е, че въпреки високия стандарт на живот на Алтънбашев, фирмата му не е декларирала почти никаква търговска дейност.
През последните години Алтънбашев е давал многобройни интервюта в специализирани финансови издания, в които съветва хората как да инвестират пари във виртуални криптовалути. Александър е завършил УНСС и се занимава с технологии от 13 г.
До редакционното приключване на броя, от МВР не съобщиха официално дали заподозреният като евентуален поръчител на отвличането му Ивайло Борисов – Ториното е задържан.

Ченгетата издирват няколко човека

от свитата на Иво Ториното и преглеждат записи от видеокамери в районите, където Александър е бил засичан за последно.
Иво Ториното е сочен като дясна ръка на мафиотския бос Златомир Иванов – Златко Баретата. Двамата бяха съпроцесници по наркоделото „Фирмата“, но избегнаха присъди. В началото на 2018 г. Иво Ториното и трима от охранителите му бяха арестувани за отвличането на Адриан, синът на мастития автотърговец Тони Златков. Младежът бе похитен месеци по-рано, но пуснат след няколко дни след платен откуп. Ториното и хората му прекараха няколко дни в ареста, преди да бъдат пуснати на свобода, а делото срещу тях за похищението на Адриан дори още не е започнало в съда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.