Нови факти обръщат делото за смъртта на внука на Тома Томов

0

Нов старт имаше делото за смъртта на 8-годишния внук на бившия депутат и прокурор Тома Томов. Процесът тръгна в четвъртък във Врачанския окръжен съд.

Това се наложи, след като Софийският апелативен съд отмени през април произнесената присъда на Димитър Йотов от Мездра. Той беше осъден на 6 години решетки за немарливо държане на оръжия, вследствие на което 8-годишният му син произвел смъртоносен изстрел и убил връстника си Томи.

В късните часове на 8 януари 2021 г. жена, която се прибирала от пазар, намира на ул. „Сливница“ в Мездра проснатото на асфалта безжизнено тяло на дете. Разпознава го като внука на бившия ромски лидер Тома Томов, който живее на съседната улица.

Първоначално от полицията бе съобщено, че Томи е загинал след игра с пиратки. След огледа в къщата на Йотов и след аутопсията на детето става ясно, че то е починало след изстрел от ловна пушка. На врата му имало голяма рана, довела до смъртта му.

Като нов защитник на почерненото семейство бившата депутатка, сега адвокат, Татяна Дончева вчера внесе в съда контраискания, формулирани като нови доказателства по делото, заради които се иска по-голяма присъда за Йотов.

След двучасови дебати Врачанският окръжен съд прие представените нови доказателства и ще обяви решението си в двумесечен срок.

„Същината на новите доказателства е, че подсъдимият изобщо не е имал разрешение за лов, въпреки че излизал с местната дружинка. Неговите 4 пушки, от които две ловни карабини са били на най-различни места из къщата му, извън каса или заключено помещение. Така е имало предпоставка да пострада всеки член от семейството или негови гости.“

Улицата, на която бе намерен трупът на Томи

Улицата, на която бе намерен трупът на Томи

Според Дончева най-страшно било напълно безотговорното поведение на Йотов, който обучавал сина си още от 5-годишен да борави и да стреля с пушките му. По въззивното дело сега са представени категорични доказателства, включително показанията на 8-годишното момче, че е обучаван на стрелба от баща си.

Дядото на застреляното момче Тома Томов и до ден днешен е убеден, че майката на стрелеца е помагала тялото на внука му да бъде изнесено извън къщата на Йотови, както и в почистването на кръвта в стаята, в която момчето е било простреляно.

„Няма как 8-годишно дете да не се уплаши, след като е застреляло приятеля си, и да бъде толкова хладнокръвно в прикриване на следите“ – категоричен е Томов. Бившият депутат допълни, че според него разследването не си е свършило работата докрай и не е разкрило съучастието на съпругата на Йотов Михаела в този случай.

Прокурори, следователи и много от участниците в делото също са подлагали на съмнение, че 8-годишно момче може да изнесе тялото на съученика си на улицата. А после да почисти всички следи в къщата и по плочника към улицата. Тепърва ще се изясняват обстоятелствата около изнасянето на трупа и почистването на къщата.

Веднага след присъдата Йотов влезе в затвора, но след решението на апелативните съдии бе пуснат на свобода. Неговият адвокат Явор Нотев настоява пред апелативните съдии и на новото дело във Враца, че срещу обвиняемия трябва да отпадне квалификацията на случая като особено тежък. Ако това се случи, Йотов би могъл да получи само условна присъда.

Спънки

В съда във Враца се наложи делото да се гледа 2 пъти, след като преди края му почина председателят на тричленния състав Иван Маринов. Присъдата бе произнесена впоследствие при новия председател Петя Вълчева и двамата съдии от предишния състав.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.