Любо Полицая гръмнат заради кражба на машини от цигарена фабрика

0

Разбитият нелегален цех за папироси в Ботевград бълвал по 50 000 кутии цигари всеки ден

Бившият полицейски шеф Любомир Иванов – Полицая, показно застрелян от наемен убиец на 25 март, е бил ликвидиран по заповед на партньорите си заради кражба на скъпоструващи машини от нелегална фабрика за цигари в Ботевград. Това признаха столични криминалисти дни след разбиването на нелегалния цех за папироси край София.

В началото на седмицата спецполицаи нахлуха в хале в индустриалната зона на Ботевград, където се е помещавала нелегалната цигарена фабрика на Любо Полицая и партньорите му. След акцията зам.-директорът на ГДБОП Явор Серафимов обяви, че манифактурата е произвеждала около 100 мастербокса цигари всеки ден – тоест около 50 000 кутии с папироси. Само от неплатените акцизи към държавата дневната печалба на контрабандистите е достигала до 120 000 лв.
Криминалистите са стигнали до местонахождението на фабриката благодарение на мобилния телефон на застреляния преди близо 2 месеца Любомир Иванов. Експолицаят инсталирал на телефона си специално приложение за достъп до видеокамерите във фабриката, за да

наблюдава постоянно дейността на работниците.

Дни след убийството му връзката била деактивирана, но ченгетата успели да установят точната локация на нелегалната цигарена фабрика благодарение на киберотдела на ГДБОП.
В разбития цех са работили украинци, а повечето от тях са влезли в България в края на месец февруари със статут на бежанци. Украинците били фиктивно регистрирани в хотели в Слънчев бряг, но живеели и работели в складовото помещение в Ботевград, без да напускат нелегалната цигарена фабрика. Любо Полицая и партньорите му оборудвали спални помещения със санитарни възли за украинските наемици, които нямали право да напускат района на цигарената фабрика, за да не будят подозрения. Всеки от работниците получавал по 5 000 лева месечна заплата.
Според криминалистите, именно разбитата преди дни нелегална фабрика за цигари в Ботевград е разписала смъртната присъда на Любомир Иванов. Твърди се, че Любо Полицая бил заподозрян от ортаците си в бизнеса, че е

задигнал скъпоструващи машини от фабриката,

които били инсталирани в друг нелегален цех. Засега не е известно местонахождението на втората цигарена фабрика, но според оперативни данни на МВР, тя се намира в сръбския град Пирот.
Любо Полицая вбесил партньорите си и с постоянни кражби от общата каса. Твърди се, че бившият началник на „Криминална полиция“ във Второ РПУ в София твърдял пред ортаците си, че пласира цигарите на вътрешния пазар, като купувачите плащали по 30 лева за стек цигари. Всъщност обаче папиросите били пласирани извън страната на доста по-висока цена, а разликата отивала в джоба на Любомир Иванов.
Засега от МВР не обявяват официално имената на съдружниците в престъпния бизнес на застреляния Любомир Иванов, позовавайки се на следствена тайна и на течащото и в момента разследване. Неофициално обаче се твърди, че партньор на Любо Полицая е бил висаджийския бос Красимир Каменов – Къро. Той от години живее в ЮАР и дори да бъде

обявен за международно издирване чрез Интерпол,

трудно ще бъде заловен и предаден на родните власти. Между ЮАР и България няма споразумение за екстрадиция.
Преди по-малко от месец МВР арестува килърите на Любомир Иванов, след като пистолетът на наемния убиец Кристиян Илиев засече и той се сбори с мишената си, оставайки свои ДНК следи и отпечатъци на естопрестъплението. Според разследването, Кристиян Илиев е нает да ликвидира Любо Полицая от Боян Табаков, който стопанисва няколко паркинга в София под шапката на Къро. Третият задържан за убийството – помагачът Борислав Грозев, стана защитен свидетел.
До този момент въдворените за постоянно в килии Кристиян Илиев и Боян Табаков мълчат като риби, отричат всякаква вина и отказват да сътрудничат на разследването.

Източник: Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.