ДДС-измамници окупират 15 г. столичен парк (Чалга ресторант се води детски кът)

0

Детски кът с алеи за колела и светофарна уредба, разположен в средата на столичен парк години наред функционира като кръчма, без на никой от многобройните държавни и общински институции да му направи впечатление. Нещо повече – чалга ресторанта всяка година е проверяван от пожарна, полиция и санитарни инспектори, който не забелязват, че вместо майки с малки деца, терена е окупиран от мощни джипове, които дори нямат право да влизат в парка, и подновяват съответните лицензи и разрешителни за да си работи законно заведението. На място не се забелязват единствено данъчните, което позволява на собствениците години наред да „забравят” плащането на налози.

Подобна история звучи като сценарий на абсурдна комедия, но за съжаление си е част от българската реалност. Все пак, след хиляди сигнали от граждани и медиен натиск, нещата завършват с хепи енд. Решение на Върховният административен съд потвърди издадената заповед за събаряне на кичозният комплекс, в които се помещава скандалната поп-фолк кръчма „Весело село”. С това се слага край на 17-годишна сага, в която нагли мутри нагледно демонстрираха, че в България законите важат само за наивниците.


През последните месеци това е втора подобна победа на кмета Йорданка Фандъкова. Както „Уикенд” вече писа, подобен казус имаше и с разположената до един от входовете на Борисовата градина автокъща „Капитолия”. Нейният собственик Салех Асил-Бат Сали, братовчед на легендарния контрабандист Филип Найденов-Фатик, години наред бе окупирал два декара от парка, за да настани стотици лъскави лимузини обявени за продажба. След куп дела и години разтакаване, Салех бе принуден да се разкара, а сега подобна съдба ще има и чалга кръчмата.


Оказва се, че дори и Столична община да има желание да реагира на мутренските безобразия,  това изобщо не е толкова лесно. Изчегъртването на забитата в центъра на най-големия софийски парк незаконна кръчма продължи цели четири години, а самата сага се влачи от 2007 г. Както десетки други апетитни  столични имоти, парцелът под кръчмата е на скандалната общинска фирма „Софийски имоти”. Макар клиенти на детския център да не липсват, общинската фирма  решава да го даде под наем. Каква изненада, печели фирма, която близка до хора от бившите силови групировки. В приемо-предавателния протокол изискан по делото е записано, че имотът представлява „част от Борисовата градина, която е оформена като детски кът с алеи за колела, светофарна уредба (неработеща) и билетен център”. Как върху детския кът се появяват огромните сгради на чалга кръчмата, без някой от общинската фирма да забележи, остава мистерия. По делото за бутане на постройките стана ясно, че строителни книжа никога не са издавани.


След подписване на договора за наем, детските колелета бързо изчезват, а на тяхно място се появяват десетки джипове на „добре облечени бизнесмени”, които идват всяка вечер, за да друсат до зори бесни кючеци в кръчмата. Колите си влизат и паркират в парка необезпокоявано, макар това да е абсолютно забранено. Нелегалната кръчма, маскирана като детски кът, е забелязана от общинските власти едва през 2018 г. По това време столичния кмет Йорданка Фандъкова започна кампания за връщане на всички общински имоти в Борисовата градина окупирани нелегал,но от мутри. Макар и в правото си, идеята на Фандъкова далеч не се оказа толкова лесна. Бе значение, че проверка от главният архитект на столицата Здравко Здравков установи, че ресторант „Весело село” е вдигнат напълно незаконно. Издадената от Здравков заповед за събаряне е оспорена от фирмата собственик. С всевъзможни протакания и обжалвания по съдебните инстанции, процесът продължи цели 4 години. Едва преди дни Върховният административен съд окончателно реши, че сградите на чалга комплекса са вдигнати нелегално. Това, разбира се, не означава, че моментално ще бъдат съборени. По закон сега това трябва да направи фирмата собственик. В случай, че откажат, кмета Фандъкова трябва да избере с конкурс фирма която да бутне постройките, а собствениците да платят разходите. Очаква се това да отнеме още месеци, през което време съборетините ще продължат да грозят Борисовата градина.


Според общинари Фандъкова едва ли ще се покрие разходите за събарянето, защото кръчмарите поне по документи са фалирали. Ресторанта е на пловдивска фирма, чиито собственици имат купища запори от НАП заради афери с ДДС, обясняват запознати. Самата фирма също е в списъка с неизрядни длъжници на бюджета, но подчинените на Румен Спецов така от години не могат да си приберат парите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.