Контрабандистът Истимарото кара ролс-ройлс за 1,6 млн., крие три хотела

0

Босът на цигарите-менте Илиян Стефанов е тайният собственик на соцлегендата „Ален мак” – Пловдив

Контрабандата на цигари очевидно е във възход – цените на папиросите в Европа гонят космически стойности, което прави трафика им не по-малко печеливш бизнес от пласирането на наркотици. Убедителен пример за финансов просперитет в сянката на незаконното производство и дистрибуция на цигари е топ трафикантът Илиян Стефанов – Истимарото, докладва източник на „Уикенд” от спецслужбите.

Парите не могат да правят чудеса, но милионите могат – до криминалистите достигнала информация, че уникалният ролс-ройс „Кълинан” с рег. № 00007 е собственост на контрабандист №1 на цигари в България Истимарото.
Проверка на „Уикенд” показа, че в български сайт върховният Rolls-Royce Cullinan на 1000 км, не чисто нов, произведен през юли 2021-а с бензинов двигател със 707 конски сили, е пусната на цена 1 319 000 лева без ДДС, т.е., близо 1,6 млн. лева с платен данък. Джипът на Истимарото е закупен чисто нов…
Освен в показност, Илиян Стефанов инвестира милионите от престъпната далавера с папироси в три хотела в Пловдив, чиято собственост се проверява в момента, обясни информаторът ни. Знае се, че тарикатът, който

държи нелегални цигарени фабрики в Гърция,

Нидерландия и Сърбия, живее в близкото с. Марково, известно като Меката на милионерите.
И друга сентенция е валидна с пълна сила за Истимарото – „Пари при пари отиват” – от близо две години именно сенчестият бизнесмен Илиян Стефанов стои зад социалистическата гордост на козметиката в България – пловдивския завод „Ален мак”.
Последно се чу, че след 3 опита за приватизация легендарната фабрика бе купена от офшорка, представлявана от Петър Терзиев – зет на последния комунистически премиер Георги Атанасов. Малко по-късно фирмата фалира.
Най-старата козметична българска компания – „Ален мак“, е основана през 1892 г. от казанлъшкия търговец на розово масло Антон Папазов. След 9 септември 1944 г. фабриката е национализирана. Дълги години тя е еталон в бранша, а голяма част от продукцията намира реализация в бившия СССР – някои от нас още помнят детския шампоан „Па-па“, крема за бръснене „Каро“ и пастата за зъби „Поморин“.
Първият опит за приватизацията на  „Ален мак“ АД е от ноември 1996 г., в края на управлението на Жан Виденов. Сред кандидатите за покупката тогава има французи с български корен. Собствеността на козметичното предприятие минава през куп фирми, докато преди около 2 години реален притежател става цигареният бос Илиян Стефанов – Истимарото, категоричен е информаторът на „Уикенд”.
Неслучайно трите хотела и „Ален мак” са в Пловдив – оттук разбойникът движи всичките си нелегални бизнеси за милиони.
Според полицейските данни трафикантът оглавява цялата верига на производство и дистрибуция на цигари-менте у нас и зад граница. Само преди два месеца бе разбита негова цигарена фабрика в Нидерландия, в която бяха открити 150 тона нарязан тютюн. Твърди се, че пловдивчанинът дирижира и нелегални цехове в Испания и Белгия и че е в близки отношения с президентския съветник Пламен Узунов, който му осигурявал чадър.
Както стана ясно, пари за удоволствия не се пестят – Илиян Истимарото

притежава яхта за над 1 милиона евро,

която стои на док в Истанбул, Турция.
В началото на 2018 г. британските служби са изпратили сигнал до българските си колеги, в който е посочено името на пловдивчанина. През 2011 г. той веднъж вече е бил разкрит като собственик на таен цех, а 7 г. по-късно се е върнал към опасния бизнес.
Сигналите за повечето разбити нелегални фабрики за цигари у нас обикновено идват от чужди служби, твърдят запознати. Британците сочат и партньорите на Арабаджиев – Георги Нечев – Етикета, Найден Станчев – Хана, Тодор Шопов – Мъжкия. По сигнала от Великобритания са работили две специални служби в България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.