Напрежението ескалира: Превозвачи дават транспортния министър на прокурор

0

Лидерите на недоволните превозвачи, които се канят да протестират на 18 май, обявиха, че ще дадат на прокурор транспортния министър Николай Събев, който ги обяви за „пета колона“ на Путин.

„Ще подам сигнал срещу транспортния министър Николай Събев в прокуратурата за набеждаване“, обяви пред бТВ Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Тя заяви, че ще предприемат тази стъпка заедно с Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи.

Транспортният министър Николай Събев обвини организаторите на протеста, като ги нарече „политически емисари на хората, които не искат България да бъде независима държава от Русия“. Според него шофьорите са използвани от „петата колона“ на Путин – хората, които нямат интерес България да има своя собствена политика.

„Протестите ни са с изцяло с икономически характер“, за пореден път обяви Милтенова. Въпреки това доскоро ръководената от нея конфедерация, както и останалите браншови съюзи в транспорта, настояваха за оставките на трима министри от кабинета – финансовия министър Асен Василев, на строителния Гроздан Караджов, а също и на транспортния Николай Събев, който не правел нищо за автомобилните превозвачи.

Днес следобед ще се проведе поредна среща на превозвачите с премиера Кирил Петков и тримата министри за обсъждане на антикризисни мерки. Транспортният бранш се обяви срещу разширяването на тол системата и вдигането на тол таксите. Настояват също за по-нисък акциз на дизелото гориво и премахването на биодобавката в горивата с цел намаляване на крайните цени. Предишната им среща с Кирил Петков приключи безуспешно. Превозвачите напуснаха заседанието, обидени от отношението на премиера, който ги приканил да си тръгнат, ако не желаят да го слушат.

ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА СТОЛИЧНИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ

Часове преди срещата с превозвачите транспортният министър Николай Събев обяви, че ще бъдат обсъдени исканията на протестиращите от Столичния градски транспорт за компенсиране на пътуванията на социално уязвимите групи. Събев ще се срещне и с кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Имаме конкретни неща, свързани с подобряване на структурата на компенсации на автобусния транспорт… Компенсациите, това са парите, които отпуска държавата за определени социални групи. В случая, както е в София, ако си купи карта физическо лице за 50 лева, стойността на тази карта за тях за бъде по-ниска, като разликата се заплаща от държавата“, посочи Събев.

В същото време транспортният министър отклони въпросите дали може да се намали акцизът на горивата, така както настояват превозвачите. Той посочи, че отговор може да даде финансовият министър.

Министър Николай Събев коментира исканията на транспортния бранш на среща с мотористи пред парламента, които му връчиха законодателни промени, свързани с безопасното шофиране. Събев дойде на мотор пред събралите се пред парламента рокери.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.