Съдът остави в ареста Борислав Колев, обвинен за „злоупотреби с пари“ за „Хемус“

0

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала „Хемус“ Борислав Колев остава под домашен арест. Той поиска от Софийския градски съд да промени мярката му за неотклонение в по-лека.

В мотивите си съдът записа, че става дума за обвинение в тежко престъпление и въпреки, че е под домашен арест, Колев може да се грижи за семейството си.

Според защитника на Колев адекватна би била парична гаранция в поносим размер или подписка. Защитата изтъкна още, че Борислав Колев съдейства на разследването, вече са извършени и три очни ставки.

Прокуратурата заяви, че не е съгласна с молбата на Колев с мотива, че са събрани достатъчно доказателства, които подкрепят обвинителната теза. Обществената опасност обаче надделява дори над семейното положение и забраната му да пътува в чужбина, изтъкна обвинението.

Пет месеца и половина съм арестуван. Аз съм единственият лично заинтересован разследването да стигне докрай и истината да излезе наяве, каза Колев пред съда. Не разбирам доводите, че ще се укрия или ще извърша престъпление. Други хора в момента вършат престъпления и влияят на разследването. Аз съм единственият потърпевш, каза той.

Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението, той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от магистрала „Хемус“. Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така, според прокуратурата, с 52 тегления от юни 2020 до септември миналата година мъжът получил над 53 милиона лева.

Източник: Dir.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.