Слух: Държавата крие нарушенията с руските дълбачки във Варненското езеро

0

Агенцията за държавна финансова инспекция укрива от обществото докладите за нарушенията с руските дълбачки във Варненското езеро. По случая има два различни доклада на финансовите инспектори, но и двата се оказват тайна.

Първата проверка е със силно ограничен обхват и е проведена в самия край на мандата на правителството на ГЕРБ. Тогава без никакво логично обяснение са проверени само два от десетте договора по проекта за над 300 милиона лева.

Втората проверка е много по-обширна. Тя е разпоредена от новото ръководството на АДФИ, назначено от финансовия министър Асен Василев. Вторият доклад разкрива повече нарушения, съобщиха източници на Mediapool. Той засяга всички десет договора на стойност 311 милиона лева без ДДС.

Общото е, че и двата доклада се укриват от общество с оправданието, че са изпратени на прокуратурата. Компрометиращото за АДФИ е, че обширният доклад не е изготвен по искане на прокуратурата и няма проблем да бъде публикуван. Въпрекки това докладът се крие.

Mediapool поиска двата доклада на финансовата инспекция по реда на Закона за достъп до обществена информация. Предоставянето на данните бе отказано в края на април с уговорката, че ще бъде попитан наблюдаващият прокурор дали докладите могат да бъдат предоставени. Близо 20 дни по-късно отговор все още няма.

По закон АДФИ не може да информира обществото, ако инспекциите са извършени по искане на прокуратурата. Случаят не е такъв.

Втората обширна проверка на АДФИ е по инциатива на финансовия министър Асен Василев. Това означава, че докладът вече е изпратен до финансовото министерство, най-вероятно резюме от него има и в Министерството на транспорта, което е принципал на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Всичко това поставя въпроса защо АДФИ се оправдава с прокуратурата, която дори не е инициатор на инспекцията за руските дълбачки. Mediapool поиска двата доклада на инспекторите, за да се види как някои нарушения може да бъдат подминати от инспекторите чрез ограничаване на обхвата на тяхната работа.

Варненският журналист Спас Спасов („Дневник“/“Капитал“) води три съдебни дела преди да успе да осъди държавната компания „Транспортно строителство и възстановяване“ за предоставянето на тайните доклади за удълбаването.  Спасов съобщава, че договорите са му предоставени няколко месеца по-късно – на 13 май т.г.

Историята с копачките много прилича на схемата със строителството на магистрала „Хемус“ без прозрачни процедури по избор на изпълнителните.

Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ прехвърля през 2020 г. 435 млн. лв. на собственото си търговско дружество “ – „Транспортно строителство и възстановяване“.Това вътрешно (инхаус) възлагане на поръчката, което позволява заобикалянето на конкурсите.

Спас Спасов пише, че държавната компания е сключила договор с частния консорциум „ЕС билд“ за приблизително същата дейност, но отново без процедура за възлагане на обществена поръчка. По този начин неизвестна част от държавното финансиране се е оказало в руска компания с името „Гидрострой“, чиито специализирани кораби за удълбаване (дълбачки) са били наети.

Сключването на договора за удължаването на Варненското езеро съвпадна с плановете на почетния председател на ДПС Ахмед Доган да развива намиращото се там пристранище на ТЕЦ „Варна“, който е негова собственост. Миналата година тогавашният служебен министър на транспорта Христо Алексиев обясни, че първо е бил приключен проекта за удълбаванетп на пътя именно до пристанището на ТЕЦ „Варна“.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.