Застреляният Николай Дракополов свързван с атентата срещу Баретата

0

Автотърговецът бе убит пред очите на 11-годишно момче

Собственикът на автокъща „Тони-Авто” Николай Дракополов, който бе застрелян на 6 април 2021-а, само два дни след първите предсрочни избори, е свързан с неуспешния атентат срещу подземния бос Златомир Иванов – Златко Баретата. Източник на „Уикенд” от МВР потвърди, че Дракополов е разследван за връзки на килъри, които на 29 януари 2013-а се опитаха да очистят Баретата на входа на Съдебната палата в София.

Подсъдимият като лидер на наркобанда бе настанен в тежко шоково състояние в „Пирогов”, след като във бе прострелян с 4куршума пред главния вход на палатата в центъра на столицата, където бе дошъл на заседание по воденото срещу него дело. При стрелбата бе ранен и един от гардовете му – Атанас Станков, който единствен е успял да отвърне на огъня. След като бе улучен с общо четири куршума в корема, краката и слабините, Златко Баретата успя да се придвижи няколко метра с помощта на гардовете си, които го оставиха в предверието на палатата, така че да е защитен от стената.


Оказа се, че в папките по разследването на убийството на Ники Антонио, както в ъндърграунда наричат Николай Дракополов, се съдържа информация за контакти на автотърговеца с изпълнители на мокри поръчки, чийто досиета са на бюрото на криминалистите, които търсеха стрелците по Баретата. Че мишената не е случайна говори и фактът, че 46-годишният Николай Дракополов е разполагал със значителен финансов ресурс, който е невъзможно да бъде инкасиран само от продажбата на коли втора ръка, смята източникът на „Уикенд”.
Търговецът бе разстрелян с 2 куршума в главата на 6 април миналата година в луксозния си мерцедес „G“ класа, докато чака на светофара на столичния бул. „Симеоновско шосе“ в София. Колата, в която загина автотърговецът, се оценява на над 200 000 лева, джипът е произведен през 2015-а година. По време на атаката на предната седалка до Дракополов се вози момче на 11 г. – детето е на приятелката на Николай, която в този момент не била с тях, защото била болна от ковид. Според техни близки жената дошла на местопрестъплението по-късно. По чудо детето не е пострадало – и двата куршума са заседнали в главата на Николай Дракополов, който издъхнал на мига.


След стрелбата, станала около 20 ч., килърът избягал пеша. Криминалисти веднага започнали оперативно-издирвателни действия за залавяне на извършителя, който и до днес остава анонимен. На мястото на престъплението се озова и тогавашният директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. За да е пълен ужасът, при покушението в автомобила са били съпругата и детето на бизнесмена, които станали свидетели на ужаса.


Дали между убийството му и атентата срещу Баретата може да се направи директна връзка, още не е ясно. Униформеният ни източник обаче подчерта, че за криминалистите водещи версии за мократа поръчка са конфликт с партньори от бизнеса с внос на автомобили, заловени пратки с кокаин или предупреждение към други хора, с които Николай Дракополов е бил близък, вероятно именно покрай дъжда от куршуми срещу Златомир Иванов.


Почеркът на килъра говори за професионалист – убиецът го причакал под моста на кръговото. Когато забелязал „G класа”-та, се насочил към мястото на шофьора. Извадил пистолет, вероятно „Макаров”, и стрелял два пъти бързо и точно. След убийството се появиха информации, че убиецът бил маскиран като клошар, защото на кръстовището често има хора, които просят пари от шофьорите. На метри от мястото, където Дракополов бе убит, е автокъщата му. Предполага, че наемникът е бил информиран от поръчителите или посредниците на разстрела, че може да го причака точно на това място, където всеки ден се появява на работа.
По-късно от МВР обясниха, че се проверяват отношенията на жертвата с всички, с които е имал финансови и бизнес отношения в последните години. Разследващите търсили и коли с видеорегистратори, които са били в района в минутите около убийството, камери от видеонаблюдението на търговските обекти в околността, както и на столичната община, които снимат по трасето на Околовръстното шосе и кръговото кръстовище под него.
Николай Дракополов има криминални регистрации в полицията и е познат на МВР за измами, грабежи и трафик на дрога. До 2018 г. бил част от схема за внос на автомобили, в които са участвали още двама бизнесмени, движили операциите. Скъпите лимузини и джипове са внасяни от Европа на занижени цени, прехвърляни са през няколко фирми, някои от които под контрола на Дракополов, след което са продавани през вече фалирало лизингово дружество на добросъвестни купувачи.
Схемата е разкрита и тогава отношенията на Дракополов с партньорите му се развалили. Те имат други автокъщи, които са големи и действащи, за разлика от неговата, която в последно време отчитала доста скромни обороти. Джипът мерцедес, в който Дракополов е убит, е една от 16-те коли, които са се продавали в автокъщата му на Околовръстното. Заради конфликта му със старите партньори се появила информацията, че Николай свидетелствал срещу тях за данъчни престъпления и дори поискал охрана. Потвърждение на тази информация така и не дойде.
Веднага след убийството на неизвестния за широката публика Николай Дракополов в подземния свят се заговори за участието му в наркотрафик, както и че това е вероятната причина за разстрела му. Според тях бизнесът с автокъщата на Ники Антонио, както е известен в тези среди, е бил за прикритие на далеч по-печелившата и опасна дейност.


Ако Николай е бил част от схемата за трафик на дрога и е знаел твърде много, това може да е причината за разстрела му, твърдят запознати с разчистване на сметки в ъндърграунда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.