Убиецът на Любо Полицая въртял 5 паркинга в София

0

Закопчаният посредник в мафиотската екзекуция Боян Табаков се придвижвал с бронирана лимузина

Арестуваният като посредник и помагач в убийството на бившия полицейски началник Любомир Иванов – Боян Табаков, е управлявал няколко от най-апетитните паркинги в София, чиято собственост неофициално се свързва с името на висаджийския бос Красимир Каменов – Къро. Това разкриха пред „Уикенд“ столични криминалисти, ангажирани в разплитането на случая, а думите им бяха потвърдени и от представители на ъндърграунда.

Уличеният като посредник в мократа поръчка Боян Табаков сам се предаде в СДВР в средата на месец април, ден след мащабната акция на МВР по залавянето на килърите на експолицая Любомир Иванов, застрелян на 25 март пред дома си край Южния парк в София.
Като екзекутор на бившия началник на Криминална полиция във 2-ро РПУ в София е обвинен борецът с обемисто крими досие Кристиян Илиев, а третият закопчан Борислав Грозев бързо прие ролята на свидетел и оттогава е

поставен под постоянна полицейска охрана.

Смята се, че признанията на Грозев, изтръгнати от антимафиотите при задържането му, ще се окажат ключови за доказването на вината на обвиняемите за поръчковото убийство при предстоящия съдебен процес.
Убиецът Кристиян Илиев и посредникът в екзекуцията Боян Табаков мълчат като риби в следствения арест, а опитът на адвокатите им да ги извадят под парични гаранции от тъмницата, претърпя провал в съда. Според разследващите, килърите са подготвяли повече от месец покушението над Любомир Иванов, като това се е случило след завръшането на Боян Табаков от едноседмична почика в ЮАР в края на месец февруари. В Южна Африка от години живее Красимир Каменов – Къро.
„Има документални данни, че арестуваният Боян Табаков отдавна работи за Къро. Той ръководи дейността на паркинга под НДК и управлява още 4 платени паркинга в София, стопанисвани от дружеството „Ауто Мобиле“, което неформално се свързва с името на Красимир Каменов“, обяснява ангажиран в разследването на убийството на Любомир Иванов. Според думите му,

Боян Табаков шофирал бронирана лимузина

„Ауди“ А8, която му била предоставена за ползване лично от висаджийския бос. Пред последните 2-3 години закопчаният като посредник в поръчковото убийство мъж е въртял и бизнес с внос-износ на луксозни автомобили. Боян Табаков няма криминално минало, макар според мъвата в ъндърграунда преди време да се е занимавал със силово събиране на пари.
До този момент криминалистите все още нямат отговор на въпроса какво е наложило поръчковото убийство на експолицая Любомир Иванов, но водещата версия е, че покушението е заради неуредени финансови отношения. „В процес на установяване е поток от финансови средства, придобити от обща престъпна дейност между жертвата и поръчителят на убийството“, обяви неотдавна шефът на столичната Криминална полиция Петър Петров, без да навлиза в детайли.
Името на Любо Полицая, както бе наричан застреляният Иванов, бе свързвано с незаконно производство и трафик на цигари и с уреждането на митнически и полицейски въпроси. През есента на 2018 г. Любомир Иванов бе обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол, след като МВР разби

четири нелегални фабрики за цигари

в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и плевенското село Ясен. Според разследването оттогава, нелегалните тютюневи цехове са били ръководени от Евлоги Станоев – Бирмата и синовете му Антон и Георги, а експолицаят Любомир Иванов отговарял за контрабандните трасета на папиросите през Гърция и Румъния. Според криминалистите, в ударените четири фабрики за цигари са инвестирани над 30 млн. лв. Делото за нелегалните цигари, по което обвиняем бе Любомир Иванов, все още се точи в съда, а всички обвиняеми отдавна са на свобода.
Въпреки, че бе съпроцесник с Бирмите, Евлоги Станоев и синовете му не са били сред заподозрените от МВР като поръчители на убийството на Любомир Иванов, категоричен е столичен криминалист. Според думите му, Бирмите били сред първите разпитани след екзекуцията на съпроцесника им, но не могли да помогнат на разследването.
Най-сериозните улики, довели до разкриването на убийството на Любо Полицая, са оставени от

физическия екзекутор Кристиян Илиев.

Татуираният силовак оставил свои пръстови отпечатъци и ДНК следи по трупа на мишената си, след като двамата се сборили заради засеклия първоначално пистолет на килъра. Разследването е установило, че наемникът се е упражнявал да стреля с пистолет „Макаров“ на стрелбището на „Герена“, като е бил обучаван как да борави с огнестрелното оръжие от придружаващия го Боян Табаков. Пистолетът, с който бе застрелян Любомир Иванов не е открит, но според показанията на пропелия Борислав Грозев, оръжието е било осигурено от Боян Табаков. Гилзи от „Макаров“ с калибър 9х18 бяха открити на местопрестъплението. Смята се, че патроните, ползвани при убийството на Любомир Иванов, са сред закупените от Кристиян Илиев муниции от стрелбищния комплекс на „Герена“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.