Динко Вълев сам подпалил автоморгата си?

0

Ловецът на бежанци очаквал проверка от МВР по сигнал за крадени машини

Ямболският уличен герой Динко Вълев, прочул се преди години като частен „ловец на бежанци“ от Афганистан, е разследван от МВР и прокуратурата заради съмнения, че може сам да е поръчал умишления палеж над автоморгата си.

През уикенда базата за вторични суровини на рижавия бизнесмен в промишлената зона на Ямбол, в района на някогашния „ДАП“, бе обхваната от огромен пожар, който бе гасен часове наред от 8 екипа огнеборци, сред които и спешно пристигнали пожарникари от Сливен и Елхово. Заради огненото бедствие в Ямбол бяха

отчетени завишени нива на амоняк

и въглеродни емисии, но за щастие всичко се размина без човешки жертви и сериозно обгазени работници и огнеборци.
Компететните органи все още разкледват причината за пожара, като според показанията на самия Динко Вълев, пожарът е умишлен, тъй като негови работници са видели двама непознати мъже да бягат. Според думите на Ловеца на бежанци, работниците му са отсъствали от обекта при възпламеняването на пожара, тъй като са били на обяд.
Разследващите са установили, че огънят в автоморгата на Динко е тръгнал от преса за метални вторични суровини, но все още няма яснота дали огънят е в следствие на неправилната употреба на машината за пресоване, или някой умишлено е драснал клечката.
Пожарът в автоморгата на Динко Вълев обаче е избухнал само дни след постъпването на сигнал в полицията в Ямбол, че в базата му за вторични суровини се укриват крадени машини за обработка на ламарини, рязане на джанти и друга специфична техника. Заради това криминалистите подозират, че Динко сам може да е поръчал пожара над автоморгата си, за да унищожи всякакви доказателства за

наличието на крадени машини.

„Сигналите за извършени престъпления от Динко Вълев изобилстват през последната година и половина. Доскоро той беше разследван заради постъпили данни, че е укрил доходи за милиони левове от НАП чрез фирмата му „Бозав“ ЕООД, която стопанисва и автоморгата. Срещу него има и постъпили сигнали, че е поръчвал палежи и че стои зад обира на стоката на два тежко катастрофирали тира на магистрала „Марица“. Заради това проверяваме версията, че Динко стои зад палежа на автоморгата си“, разкрива ангажиран в разследването.
Все пак основната версия за пожара в автоморгата на Динко Вълев си остава лоша трудова дисциплина и неправилно боравене с мащините от страна на работниците му, почти всички от които са от ромски произход.
„Повечето трудещи се при Динко нямат договори и социални осигуровки, нито дори предпазни средства за работа с опасни машини. Заради това Динко няма интерес да признава, че пожара е предизвикан от неговите служители –

би последвало затваряне на автоморгата

и налагането на солидни глоби“, коментират разследващи.
Откакто преди години Динко арестува 11 сирийски емигранти, навлезли нелегално в България и публикува видео от геройството си във Фейсбук, той често си има вземане-даване с органите на реда, но до този момент не е осъден
нито за незаконния плен на сирийците, нито за побоя над бившото си гадже Денислава. Други три престъпления на рецидивиста от Ямбол – побой над негов служител, обвинен в кражба на нафта, заплаха за убийство на живеещата в Америка журналистка Татяна Кристи и нанасяне на средна телесна повреда на земеделецът Калоян Митков, също му се разминаха безнаказано.
Заради това в Ямбол твърдят, че Динко Вълев се ползва с неформална подкрепа от страна на местната прокуратура, която игнорира данните за негови престъпления. Публична тайна е, че Ловеца на бежанци развива и сутеньорска дейност в Нидерландия, която обаче е законна в страната на лалетата.

Източник: Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.