Съдът отмени уволнението на полицейският шеф от Пловдив Йордан Рогачев

0

Пазарджишкият административен съд отмени като незаконосъобразно дисциплинарното уволнение на бившия директор на пловдивската  Областна дирекция на МВР – Йордан Рогачев.  Той бе уволнен от поста на 9-ти август миналата година със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков. Като причини в нея бяха изтъкнати системни нарушения на служебната дисциплина, самоволно отъствие от работното място и възползване от служебното си положение.

Едно от основанията за уволнението на Рогачев бе, че е ползвал служебни коли за множество пътувания до различни дестинации без връзка с пряката му дейност. Затова той е нареждал да те да се оправдаят чрез попълването на фиктивни маршрути в пътните книжки.

Самият Йордан Рогачев обжалва дисплинарното си уволнение пред съда в Пазарджик, който с решение от 26 април отмени най-тежкото служебно наказание. Като основни мотиви за това магистратите посочват, че на бившият полицейски шеф не е била дадена задължителната  възможност за изслушване, обяснения и възражения,  като така е нарушено правото му на защита.

Допълнително, от разследването по делото и разпита на свидетелите не  са установени доказателства за нарушенията, изтъкнати като мотиви за дисциплинарното уволнение.  Те се съдържат единствено в твърденията на шофьора на Йордан Рогачев, подал сигнала срещу него, но според съда той е бил пристрастен заради  остър служебен конфликт между двамата.  Така, пазарджишкият административен съд отхвърля уволнението на Йордан Рогачев и постанови МВР да  му заплати съдебните разноски от 1495 лв.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред ВАС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.