Нови разкрития: Екскметът на с. Галиче Ценко Чоков и жена му присвоили ниви на мъртъвци

0

Бившият кмет на село Галиче Ценко Чоков и жена му Цветелина Нелова са предадени на съд за документни престъпления, съобщават от районната прокуратура във Враца. Той е осъден на 4 г. затвор на втора инстанция за изнудване, побои и палежи и се чака окончателно решение на ВКС.

Новото дело срещу Ценко Чоков е във връзка с работата му на кмет. Той имал право да удостоверява подписи върху частни документи, които са едностранни актове и не подлежат на вписване, подписите и съдържанието на пълномощно по Закона за задълженията и договорите, както и верността на преписите и извлечения от документи и книжа.

В продължение на дълъг период от време Чоков бил земеделски производител и собственик на животновъден обект. Сключвал множество договори за аренда и наем със собственици на земеделски земи в района на Галиче. Имал личните им данни и данните за собствеността им, а в качеството си на длъжностно лице имал достъп до националната база данни.

Дейността по отглеждането на животни се водела на името на жената, с която той живеел на семейни начала – обвиняемата Цветелина Нелова. Тя го упълномощила да я представлява пред всички органи във връзка с управлението на дейността.

След изтичане на срокове по договорите за аренда на недвижими имоти обвиняемият Чоков решил да използва данните, които имал и да състави нови такива без знанието на собствениците им. За целта от тяхно име били изготвени 11 пълномощни, с които обвиняемата Нелова била упълномощена да подписва договори. Полагането на подписите и ръкописното изписване на имената на упълномощителите било извършено от неустановени лица. Тези неистински частни документи били удостоверени от Чоков в качеството му на кмет, след което Нелова ги представила пред нотариус.

Впоследствие съставените по този начин договори за аренда – без знанието и съгласието на собствениците на земеделските имоти, послужили като основание на Ценко Чоков да ги обработва и да ги завява за подпомагане за срок от 10 години. Такива били „сключвани“ и с починали лица, чиито наследници също не били информирани.

В хода на досъдебното производство са били назначени и изготвени съдебно-почеркови и технически експертизи. Според заключенията им, подписите и ръкописните текстове за упълномощител в пълномощните не са на титулярите.

Източник: Kriminalno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.