Екс кметът на село Галиче Ценко Чоков отива на съд за фалшиви договори за аренда

0

Районна прокуратура във Враца предаде на съд бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков и жената, с която живее на семейни начела. Двамата са обвинени за това, че са съставяли фалшиви договори за аренда.

В това качество си на кмет Чоков тизпълнявал законово регламентирани нотариални функции. Това включвало право да удостоверява подписи върху частни документи, които са едностранни актове и не подлежат на вписване, подписите и съдържанието на пълномощно по Закона за задълженията и договорите, както и верността на преписите и извлечения от документи и книжа.

В продължение на дълъг период от време Чоков бил земеделски производител и собственик на животновъден обект. Сключвал множество договори за аренда и наем със собственици на земеделски земи в района на с. Галиче. Разполагал с техните лични данни и данните за собствеността им, а в качеството си на длъжностно лице имал достъп до националната база данни.

Дейността по отглеждането на животни се водела на името на жената, с която той живеел на семейни начала – обвиняемата Ц.Н. Тя го упълномощила да я представлява пред всички органи във връзка с управлението на дейността.

След изтичане на срокове по договорите за аренда на недвижими имоти обвиняемият решил да използва данните, които имал и да състави нови такива без знанието на собствениците им. За целта от тяхно име били изготвени 11 пълномощни, с които жената на Чоков била упълномощена да подписва договори. Полагането на подписите и ръкописното изписване на имената на упълномощителите било извършено от неустановени лица. Тези неистински частни документи били удостоверени от Ценко Чоков в качеството му на длъжностно лице, след което жена му ги представила пред нотариус.

Впоследствие съставените по този начин договори за аренда – без знанието и съгласието на собствениците на земеделските имоти, послужили като основание на обвиняемият да ги обработва и да ги завява за подпомагане за срок от 10 години. Такива били „сключвани“ и с починали лица, чиито наследници също не били информирани.

В хода на досъдебното производство са били назначени и изготвени съдебно-почеркови и технически експертизи. Според заключенията им, подписите и ръкописните текстове за упълномощител в пълномощните не са изпълнени от титулярите – лицата за които се отнасят, а чрез опит за тяхното имитиране.

Бившият кмет на с. Галиче и неговият син Мартин бяха осъдени на две инстанции по друго дело за участвие в организирана престъпна група, лихварство и побой. В момента това дело е висящо пред Върховния касационен съд. 

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.