Шок! Жив мъж се озова в чувал за трупове пред морга в Шанхай

0

Възрастен жител на Шанхай беше погрешно обявен за мъртъв и отведен в морга в чувал за трупове. Това е  поредният признак на дисфункция в засегнатия от COVID град, където милиони хора остават под наложения от правителството локдаун.

Видеозапис, заснет от случайно лице, показва момента, в който няколко работници, облечени от главата до петите в защитно оборудване, се отдръпват, когато осъзнават, че мъжът все още е жив. Оттогава кадрите светкавично се разпространяват в китайските социални медии, предизвиквайки ужас и възмущение.

Видеото, публикувано в неделя, показва главата на мъжа – обитател на старчески дом – да се надига от жълтата торба за трупове, докато работниците я свалят от превозно средство.

Човекът, който заснема видеото, очевидно от близката сграда, казва на фон: „В старческия дом е такава бъркотия. Изпратиха жив човек на катафалка и казаха, че е мъртъв. Той все още се движи… Това е безотговорно, наистина безотговорно.“

В китайската платформа Weibo, подобна на Twitter, мнозина изразиха недоверие, че може да се случи толкова сериозна грешка – особено в Шанхай, който дълго време се смяташе за най-прогресивния и модерен град в Китай.

Проблемите в Шанхай са напълно разкрити този път“, гласи един популярен коментар в Weibo.

„Това се счита за умишлено убийство“, пише друг потребител.

Много други посочват, че човекът би могъл да бъде погребан или кремиран, ако не беше станало ясно, че е жив.

„Правителството не го интересува… какво става в Шанхай?“ гласи един коментар.

Областното правителство отговори на инцидента в понеделник, като заяви в изявление, че възрастният мъж сега е в стабилно състояние.

Трима служители са отстранени от областното бюро по граждански въпроси и службата за социално развитие. Шефът на старческия дом също е отстранен, се казва в съобщението.

Властите също така отнеха сертификата на лекар, който е участвал в прегледа на мъжа и който сега е разследван, според държавния Global Times.

Финансовият център се бори с огнище на случаи от COVID-19 от началото на март и е в локдаун от 31 март. Той се превърна в център на по-широкото огнище в Китай, като случаите се увеличават, а мерките за локдаун се въвеждат в много градове.

В продължение на седмици властите забраниха на почти всички 25 милиона жители да напускат домовете си или жилищните си комплекси – предизвиквайки логистичен хаос, като мнозина се оплакваха, че нямат достъп до основни стоки като храна, вода, здравни продукти и дори медицински грижи за извънредни ситуации извън COVID.

Миналата седмица властите казаха, че някои квартали биха могли да започнат да облекчават мерките за блокиране, ако не са докладвали за случаи през последните две седмици, което позволява на някои квартали да имат мярка за свобода в техния район.

Към вторник на повече от 8,2 милиона жители на Шанхай все още е забранено да напускат жилищните си комплекси.

Междувременно случаите се увеличават и в столицата Пекин, където училищата и други обществени места като библиотеки и търговски центрове са затворени. Повече от 20 милиона жители ще преминат през още три кръга на масово тестване тази седмица, в допълнение към няколко кръга, осъществени миналата седмица, съобщиха властите в понеделник.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.