След 6 часа висене на границата: Българин не беше допуснат в Северна Македония

0

Защо граничните полицаи в Северна Македония задържаха българин, който се е опитвал да влезе в страната? В момента той е на ГКПП „Гюешево“, информира bTV

„В продължение на шест часа, до към 02:30 ч., бях държан на граничния пункт и недопуснат да вляза в Северна Македония. Взеха ми личната карта. Дадоха ми документ, според който аз съм заплаха за националната сигурност на Северна Македония и не ми позволиха да вляза“, разказа председателят на фондация „Македония“ Виктор Стоянов.

Той обясни, че снощи е пътувал за Скопие, тъй като днес фондация „Македония“ има събитие на гроба на Гоце Делчев – навършват се 119 години от смъртта му.

Според Стоянов това е тежка форма на провокация от страна на Северна Македония към България. Той добави, че ще търси правата си в Европейския съд за правата на човека и е подал сигнал до външното ни министерство.

„От тях с протокол бяха задържани брошури за Гоце Делчев, на които е неговият лик с цитата „Що да правим, когато си сме българи?“. Явно това е заплахата за националната сигурност на Северна Македония. С това поведение Северна Македония си затваря вратата за ЕС и ясно показва, че не е демократична и правова държава“, заяви още председателят на фондация „Македония“.

В края на март миналата година Виктор Стоянов също е бил задържан на границата, когато е прекарвал книги с текстове на Братя Миладинови.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.