Почва делото срещу Нено Димов

0

Нено Димов опита всякакви маневри, за да пропадне обвинителният акт срещу него и Ковачева

Въпреки всички маневри и обжалвания ексминистърът се изправя пред Темида

Водната криза в Перник струва на държавата близо 2 млн. лв

.Нено Димов и Севделина Ковачева се изправят пред Темида във вторник.

Бившият министър бе обвинен в началото на 2020 г. за безстопанственост заради източения яз. „Студена“ до Перник. Доказателствата сочат, че Димов е неглижирал факта, че нивото на водата е стигнало критични ниски обеми, а бившият кмет на Перник Севделина Ковачева си е затваряла очите.

Нено Димов е бил напълно наясно с този факт какво се случва с язовира, но въпреки това е разписвал водоснабдяване от него за „Топлофикация Перник“ и „Стомана Индъстри“, твърди обвинението.

Всичко започна след разпит на ексминистъра в спецпрокуратурата заради съмнения за безстопанственост на яз. „Студена“. Малко по-късно Димов беше задържан. Впоследствие прокурор го остави в ареста за 72 часа, а след това съдът го закова с мярка за неотклонение „задържане под стража“. На 16 януари 2020 г. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди решението на първата съдебна инстанция за постоянния ареста на Нено Димов.

Според обвинителния акт Димов в пepиoдa oт 1 април 2019 г. дo 19 ноември същата година е пpoявил yмишлeнa бeзcтoпaнcтвeнocт, кaтo c дeйcтвиятa cи e дoвeл дo paзпилявaнe нa вoдa зa питeйнo-битoви нyжди oт язoвиp „Cтyдeнa“ в paзмep нa 1 025 303 кyб. м и нa cтoйнocт 1 901 937 лв.

Съдът разгледа събраните от спецпрокуратурата доказателства, в това число и представените на 15 и 16 януари 2020 г. нови доказателства по делото. Обвинението твърди, че министърът на околната среда не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“, с което допринесъл за недостига на вода за питейни и битови нужди за населението на гр. Перник. Заедно с ексминистъра към нaкaзaтeлнa oтгoвopнocт e пpивлeчeн и бившият кмeт нa Пepник Ceвдeлинa Koвaчeвa. Спopeд пpoкypaтypaтa тя нe e пoлoжилa дължимaтa гpижa зa cвoeвpeмeннoтo въвeждaнe нa peжим нa вoдoпoдaвaнe, дoкoлкoтo в кмeтcтвoтo e билa нaличнa инфopмaция, чe вoдният pecypc в яз. „Cтyдeнa“ e бил cилнo зaнижeн.

Прокуратурата твърди, че от материалите по делото се вижда, че Нено Димов – в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил надлежно и редовно информиран от експерти по водите към повереното му министерство за актуалното и прогнозно състояние на водния обем в язовира. Въпреки резкия спад на притока и бързото намаляване на водното количество в язовира той е разрешавал разходване на вода за промишлени нужди в поисканите от предприятията обеми, макар те да са разполагали и с други водоизточници. Твърди се, че по този този начин Нено Димов не е спазил нормативното изискване за преимуществено подаване на вода от язовир „Студена“ за питейни и битови нужди на населението в региона. Малко по-късно мистериозно изчезнаха ключови документи, свързани с делото (виж карето).

Адвокатите на Нено Димов и Севделина Ковачева поискаха АСНС да отмени определението на спецнаказателния съд и да върне делото на спецпрокуратурата. Защитата бе категорична, че в обвинителния акт липсват фактически твърдения за вината на Димов. Апелативните спецмагистрати не се съгласиха и сметнаха исканията на Димов и Ковачева за неоснователни. Съдът прие, че в хода на разследването не са допуснати процесуални нарушения, които накърняват правата на обвиняемите, което разби надеждите на подсъдимите за нов старт на процеса.

Делото за водната криза в Перник през 2019 г. срещу Нено Димов и бившия кмет на града Севделина Ковачева окончателно стартира във вторник. Това реши преди дни Специализираният наказателен съд въпреки маневрите на защитата на Нено Димов.

 Ключови документи се изпаряват

Ключови документи, които са от изключително значение в разследването срещу Нено Димов, изчезнаха и не са иззети! Това обяви защитничката на бившия екоминистър Ина Лулчева на 16 януари 2020 г.

По думите й прокуратурата не е приложила обяснителни записки на служителите във ведомството, чието задължение е да изготвят графиците за ползване на водата от язовир „Студена“.

Експертите получавали заявките за нуждите на промишлеността, ежедневна информация за притока и разхода на вода, прогнозата на метеоролозите и други данни, на базата на които съставят месечни и годишни графици за водоползване. Графиците са представяни на екоминистъра за утвърждаване без всички данни от институциите. Информацията от тях е анализирана в обяснителните записки на експертите за направата на графиците. На базата на изготвения анализ в записките си експертите дават препоръки на министъра какво решение да вземе. „Доверявал съм се на експертите, които имат съответните познания. Графиците са изготвяни именно от тях и съм се съобразявал с експертното им мнение“, проговори Нено Димов пред магистратите през 2020 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.