Топченгето Михаил Наумов стана иподякон в Троянския манастир

0

Полицаи и бивши борци откриха пътя към храмове и манастири

Михаил Наумов – шефът на отдела в Националната полиция, който разнищва престъпленията против личността, е поредният МВР-служител, който в свободното си време се подвизава като църковен деятел. По-точно той е иподякон и вече участва в епископски служби в Троянския манастир, писа Уикенд.

Това разказват източници от кримисвета, останали направо без дъх, когато разпознали топченгето на снимки, публикувани във Фейсбук страницата на Троянския манастир. Кадрите са запечатили Михаил Наумов със сериозна физиономия, заменил цивилните дрехи с тържествен стихар – специална одежда с византийска кройка в червено и златно. Като прилежен служител на Величкия епископ Сионий, той разнася в ръцете си свещника с три свещи, така наречения трикир.
Веднага обаче да уточним, не може човек от улицата само с гол мерак да се включи в църковната служба. Все пак има йерархическа стълба, а иподяконите, какъвто е Наумов, за да стъпят на нея, трябва да преминат през съответната процедура, която на църковен език се нарича хиротесия.
Източниците ни казват, че Михаил Наумов е забелязан да служи и в Бачковския манастир, но поне на снимки във Фейсбука на това свято място засега не е отбелязан. За присъствието му в храмовете на манастирите край Троян и Бачково има простичко обяснение – техен игумен е епископ Сионий.
В светския живот Михаил Наумов е дългогодишен кадър на МВР – там работи още от началото на 90-те години, като преди това е преминал през спортното училище „Олимпийски надежди”, където е усвоил борба, джудо и самбо. Явно сега, в една по-зряла възраст, е направил завой в духовните си търсения.


И, разбира се, не е единственият сред колегите си, който се гмурва в дебрите на вярата. В православен храм за вечни времена е записал името си – при това съвсем буквално – бизнесменът Младен Михалев-Маджо, който също като Михаил Наумов е бивш борец. В предверието на храма „Св. ап. Петър и Павел” в Силистра, родния град на Маджо, са инсталирани две плочи. На тази, която е отляво, пише „Ктитор Младен Михалев дом и чеда”, а на другата – отдясно: „Благодетел на храма г-н Младен Михалев 2014 г.” Не е ясно обаче защо големият силистренски дарител Михалев се е задоволил само с някакви си две гранитни плочи, както и защо няма направо негово изображение в черквата или на фреска в цял ръст, или поне на икона, но редом до светците, чудят се миряни. Банкерът-беглец Цветан Василев и съпругата му Антоанета, като едни същински модерни следовници на севастократор Калоян и съпругата му Десислава от Боянската черква, се бяха изографисали в малкия храм в манастира в село Гигинци. След като се вдигна вълна от възмущение и подигравки, портретите бяха тихо-мълком заличени.


През последните години стана модерно позамогнали се и поиздигнали се в обществото дами и господа да стават дарители на параклиси и манастири. Те си знаят какви са мотивите им, но вероятно някои от тях вярват, че така ще получат индулгенция за бурното си минало.
Потъналите в нелегалност бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов, макар и дискретно, но не са пропуснали да напишат имената си в параклиса „св. Иван Рилски” в парка край Дупница, вдигнат с техни пари, както се твърди. Те самите, докато се подвизават в Дупница, са и официални черковни настоятели. Дори правят грандиозен ремонт на манастира „Покров на Пресвета Богородица” край село Ресилово, недалеч от техния бункер. Парите за това начинание идват по европрограма, но по-възрастни калугерки казват, че и Пламен Галев и Ангел Христов се отчели подобаващо, а като изчезнали, ремонтът бил по-трудно довършен.


Пари за църкви са давали приживе и разстреляните Илия Павлов и Емил Кюлев. Дори Кюлев се сочи като един от най-щедрите дарители на храма на баба Ванга в Рупите. Илия Павлов пък е направил параклис „Св. Илия” на входа на софийското село Долни Богров. Шефът на „Мултигруп” купува от Гърция и огромна мраморна маса, на чиито размери би могъл да завиди дори Путин. Тя е специален подарък за трапезарията на Бачковския манастир. Приживе бизнесменът е благодетел и на манастира „Св. Николай” под бившата правителствена резиденция в Арбанаси. Параклисът в него носи името на св. пророк Илия и в него Павлов, казват, че прекарвал дълги часове в размисъл. Сега наблизо е неговият гроб.


Някогашният шофьор на Илия Павлов – Димитър Джамов, който също стана бизнесмен и беше кмет на пазарджишкото село Семчиново вдигна храм със собствени пари. Църквата, разбира се, е наречена „Св. Димитър” и е в родното му Семчиново.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.