Наркоканалът на Брендо в Одеса пресъхна, дрогата потече през Варна

0

Заради войната Евелин Банев вкарва кокаина в Европа през пристанището в морската столица

Рекордни количества кокаин, които пътуваха по канала на Евелин Банев – Брендо от Латинска Америка през Босфора до пристанището в Одеса, а оттам до Западна Европа и Средния Изток, вече идват по нова дестинация, разкри информатор на „Уикенд“ от подземния свят.

Войната, който Русия води срещу Украйна, обърка и наркобизнеса. Старите канали, доскоро безопасни и защитени от корумпирани митничари и ченгета, вече не могат да се използват заради агресията на Путин, нервен е източникът ни.


Затова и биг босът Брендо намерил нов път на кокаина към крайните получатели в Европа – през порт „Варна“. Доскоро немислимо като нарковход, днес пристанището в морската столица е основен център за преразпределение на дрогата, която Брендо вкарва от Латинска Америка с помощта на своите приятели в неаполитанската мафия Камора.


За да се осигури относителен комфорт на доставките предвид факта, че България е граница и врата към ЕС, с което и контролът би трябвало да е по-засилен, Брендо разкешвал огромни суми, за да корумпира служители на Агенция „Митници“ и „Гранични войски“. Така униформените се правят на разсеяни при пристигането на поредния кораб от Босфора, в който се крият стотици килограми „бело“, призна информаторът на „Уикенд“.


За коректната дистрибуция до Българя по Черно море отговаряли турски наркобосове, с които Евелин Банев поддържа близки контакти от много години. Само дето вместо в посока Одеса, а оттам пред Полша и Румъния за богатите страни от ЕС, наркотикът влиза в Европа през порт „Варна“.


Брендо, който на 6 септември 2021-а беше арестуван във вилно селище в Святошинский район близо до Киев, се крил там почти 5 г. През 2016 г. „кокаиновият крал” избяга от България с фалшив паспорт, след като беше осъден на 6 г. затвор за пране на пари. Той успя, защото беше оставен на свобода до произнасяне на присъдата с най-леката мярка – „подписка”.


Брендо наел къща на 15 км от Киев, като многократно пътувал в чужбина, установили украинските разследващи. Киевската полиция получила информация за българския наркобарон от Румъния, където Банев бе осъден на 10,5 г. за наркотрафик. Той има и 20-годишна присъда за дрога и пране на пари в Италия, след като беше заловен при акция „Кокаинови крале”.


57-годишният ВИП гангстер бил следен повече от 2 седмици, преди къщата му да бъде атакувана от спецполицаи, за което имало разрешение от украински съд. Заедно с него са задържани молдовец и румънец. В специално пригодено помещение са били намерени 300 растения канабис и 39 пакета с дрога. Запознати твърдят, че едва ли наркобаронът от Тополовград, чието богатство се измерва с милиарди, е опрял до домашната наркооранжерия и предполагат, че някой от другите двама чужденци е собственик на дрогата. Други обаче твърдят, че Брендо загубил голяма част от богатството си, след като стана мишена на Интерпол.


Последният удар срещу него дойде от Швейцария в края на 2020-а, след като главният прокурор на страната обяви приключването на 12-годишно разследване за пране на пари от българската мафия, в което беше замесено и името на Банев.


Войната ни докара и друга беля – освен дрогата на Брендо, по морето вече се пълни и с украински гангстери, които внасят отвратителната китайска синтетика „Флака“, която често кара консуматорите си да се самоубиват, признаха от МВР.


Мародерите влизат у нас с потока бежанци от войната. Смята се, че стотици украински престъпници вече върлуват на наша територия. Те правят достъпа до „Флака“ изключително лесен, защото продават дозата за около 5 лева, което пък прави дрогата изключително популярна сред тийнейджърите, предупреди информаторът на „Уикенд“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.