Франция отне новородено дете на българка поради невъзможност да се грижи за него

0

Във връзка с медийни публикации за новородено дете на българска гражданка, настанено в социална институция във Франция, информираме, че Министерството на външните работи проучи детайлно случая и оказва съдействие на майката в рамките на своите компетенции. Това пише в съобщение на пресцентъра на МВнР.

„Българското посолство в Париж и дирекция „Консулски отношения“ в МВнР поддържат постоянен контакт с нашата сънародничка и нейните близки. Посолството се свърза с ръководството на болницата, където е родено детето, социалната институция и компетентните френски власти“, се посочва в съобщението.

Настаняването на детето в социална институция е предприето като временна мярка поради липсата на адресна регистрация на майката и налични средства. Тя може да посещава детето си.

На 9 май 2022 г. е насрочено съдебно заседание, на което ще бъде преразгледана наложената на 25 април 2022 г. с прокурорско постановление временната мярка, съгласно която майката не губи родителски права. При желание от нейна страна, тя има възможност да се прибере с детето си в България. МВнР продължава да бъде ангажирано със случая и да оказва необходимото съдействие, се отбелязва в съобщението на МВнР.

От министерството призовават медиите за спазване на етичните норми при отразяването на случая, включително за позоваване на официална информация от компетентните институции.

По-рано днес от партия „Възраждане“ съобщиха, че организират на 30 април протест пред посолството на Франция по случая. 

Източник: „Дарик“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.