Хора на Радо Ланеца пожалени от Темида

0

Темида се смили над хора на Радмил Ранов, по-известен като Радо Ланеца. Златомир Запрянов и Росен Кръстев-Стъклото получават разрешение да излизат извън пределите на България. Това стана ясно от решение на Апелативния спецсъд преди дни.

Запрянов и Стъклото ги огря решението на магистратите още на 9 март т.г. Тогава спецсъдът отмени забраната им да излизат от страната. Това не се понрави на Специализираната прокуратура, която обжалва с мотивите, че съдиите не са обосновали решението си да позволят хората на Ланеца да пътуват в чужбина. Според спецпрокуратурата не може да бъде позволено на Запрянов и Стъклото да излизат от България заради високата обществена опасност на подсъдимите и това, че могат да се укрият в държава, с която нямаме спогодба за екстрадиция. Според прокуратурата определената им мярка да не напускат България съответства на делото, което се води срещу тях за тежки престъпления и участие в организирана престъпна група.

Апелативните спецмагистрати се смилиха над Запрянов и Стъклото, защото процесът срещу хората на Радо Ланеца още е в съдебната си фаза на развитие. Също така изигра голяма роля фактът, че и двамата имат малолетни деца, за които трябва да се грижат, и очевидно обмислят почивки със семействата извън България. След кратко размишление Апелативният специализиран наказателен съд прецени, че предходната инстанция е взела адекватно и напълно обосновано решение, и остави в сила отмяната на забраната за пътуване на Запрянов и Стъклото извън пределите на страната.

Мегаделото срещу Радо Ланеца и бандата му от 40 души започна преди 2 години. Тогава спецпрокуратурата изправи пред Темида сочените за тартори Радо Ланеца, Веселин Христов – Весо Паяка, Владимир Иванов-Късия, Кирил Киров-Руския и още 37 участници. Те са погнати като престъпна организация за наркоразпространение. Имената на лидерите нашумяха преди години, когато снимките им бяха разлепени от гневни родители на централни места в големите градове. „Мъжете, които тровят децата ни“, гласеше надписът над физиономиите на бабаитите с прякори.

Групата е сформирана от началото на 2014 г. с цел наркоразпространение и производство на дрога, незаконна банкова дейност и пране на пари, разкриват ченгетата преди старта на делото.

Босовете се опитали да завладеят наркопазарите в София, Русе и Варна. В столицата шиткали дрога на териториите на Второ, Шесто и Девето РПУ, а също и в питейни заведения в центъра, се сочи в обвинителния акт.

Бандата създала универсална мрежа за печелене на наркопари и затворила системата – от производство през транспорт до зареждане на дилъри в почти цялата страна. Шиткали се хероин, кокаин и екстази, търсили се и клиенти за големи количества. Част от дилърите се навили да работят за Ланеца след брутални побои и заплахи, твърдят от прокуратурата.

Впоследствие в съда се оказа, че част от обвиненията са некоректни, защото в обвинителния акт не се разбира къде конкретно са извършени престъпленията. Други обвинения си противоречат в диспозитива и обстоятелствената част. Не е посочено мястото, където се твърди, че ръководителите са съгласували волите си за участие в инкриминираната престъпна група. Въпросното място на извършване на престъпление не може да бъде изведено и от другите части на обвинителния акт, доколкото липсват каквито и да е фактически твърдения за това къде всеки от посочените подсъдими е приел да участва в престъпното сдружение, казва съдът.

Прокуратурата сочи, че лидерите имали за цел завладяване на наркопазара в градовете София, Варна и Русе, но не е конкретизирано мястото на осъществяване на деянието, откриват магистратите. Те приемат това за съществено процесуално нарушение.

За останалите участници също не е посочено как точно са участвали в престъпното сдружение. При акцията преди година у една от двете жени в групата – Емилия Петрова, са открити наркотици. Това е станало при тараш на столичния бул. „Мария Луиза“. Криминалистите пропуснали да напишат в документите дори от кой апартамент е иззета дрогата при една от акциите.

Подсъдимите се жалват и че досъдебното производство е водено от предубеден разследващ полицай. Малко след разбиването на престъпната група стана ясно, че Ланеца и Паяка са сред свидетелите срещу окошарените шефове на „Наркотиците“ в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков (виж карето).

Мегаделото продължава, но заради многобройните спънки от началото на процеса се движи мудно.

Каре: Окошарен шеф на ГДБОП „светва“

На подсъдимата скамейка застават шефовете на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков, на сектора за борба с наркоразпространението Кирил Ванков и соченият за посредник при предаване на подкупите Десислав Такев. Те са погнати като престъпна група, опъвала чадър над престъпни групировки за търговия с дрога.

Тримата шефове са закопчани при акция в края на юни 2020 г. Според спецпрокуратурата са действали като престъпна организация от началото на 2017 г. до края на юни 2020 г. и са опъвали чадър над наркобосове. Такев бил взимал 10% от сумите, за да разнася парите, става ясно по време на разследването. След като сътрудничи, той е пуснат под гаранция.

Срещу началниците в ГДБОП пропяват и някои от най-изявените кримигерои. За да дадат показания в този момент, изненадващо се появяват търсените от месеци Радмил Ранов с прякор Радо Ланеца, Веселин Христов-Паяка, Златомир Запрянов, както и Росен Кръстев-Стъкларя.

Стъкларя разказва пред ченгетата, че е дал белязани 5 бона на Панков. Преди това пуска сигнал до „Вътрешна сигурност“ и посочва, че антимафиотите са вземали пари, за да го предупреждават за предстоящи акции. Той дава на къртиците записи на комуникацията си с шефа на отдел „Наркотици“. От нея става ясно, че са поръчвани и удари срещу конкуренти на наркопазара.

Панков е спипан при акция именно докато прибира парите на тайна среща в столичния кв. „Захарна фабрика“. Данни от делото разкриват, че след като е задържан, Панков е облъчен с УВ лампа, с чиято светлина се вижда маркиращото фосфоресциращо вещество. В жълт цвят се оцветяват както пачката с парите, открита в левия джоб на якето му, така и части от дланите на лявата и дясната му ръка. Физико-химична експертиза потвърждава, че веществото от ръцете и дрехите на висшето ченге е същото, с което са маркирани банкнотите. Съдебната сага продължава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.