Пандизчия съди държавата за 30 бона заради тясна килия и лоша храна 

0

Пандизчия от пловдивския затвор поиска държавата да му плати 30 000 лв. обезщетение за престоя му зад решетките. Той бил лишен от свобода на два пъти, като общо е прекарал в зандана към 7 години. В исковата си молба към съда затворникът е изброил безкрайно дълъг списък от неудобства и недостатъци, за които твърди, че са се отразили пряко на здравето му и че погазват човешките му права.

Изразил недоволството си от тясна килия, липса на вентилация и свеж въздух, което довело до задух и кашлица. По думите му тоалетните били с неработещи казанчета, липсвали прегради, работещи чешми и умивалници, а освен това тоалетната не била шумоизолирана. Оплакал се и от храна с лошо качество и липса на достатъчно калории, от лошо състояние на банята, липса на достатъчно светлина и свеж въздух в килиите, наличие на прокапали тръби, мухъл и плесен, информира „Марица“.

В дългия списък, който изложил пред съда, написал също, че липсва изолация, вследствие от което през зимата е много студено, не му предоставяли дебели топли завивки, изключително рядко се сменяло и спалното бельо. Посочил, че се развъждат дървеници и че имал обриви по тялото и крайниците. Възмутил се също, че боклукът се изхвърлял точно под прозорците на килиите, което спомагало за разнасяне на зарази, Като за финал посочил, че не му дали възможност да участва в програми за въздействие, което е довело до поведенческа и личностна криза.

В крайна сметка магистратите не уважили иска му за 30 бона обезщетение, но му присъдили 6900 лв. Уважени са само претенциите му, че няма достатъчно пространство в килиите и че пандизчиите са наблъскани един през друг, като той е бил принуден в тези условия. „Неблагоприятните ефекти от пренаселеността водят до нечовешки и унизителни условия на задържане“, гласят мотивите на съда за решението.

Източник: Kriminalno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.