Сигнал: Кметът на Белоградчик дал 1.5 млн. лв. за залесяване, на мястото няма нито едно дърво?

0

1.5 млн. лева е заплатил кметът на Белоградчик Борис Николов за залесяване на площ от 1 200 декара. Проверка на Нова телевизия обаче установи, че на мястото няма нито едно засадено дърво.

Общински съветници сигнализираха за странни афери. Една от тях е през 2015 г. Става дума за залесяване срещу ерозия на общински земи с обща площ 2 500 декара. За това залесяване общината кандидатства за европейско финансиране. Отпуснати са й 2 млн. лв. Избраният изпълнител е консорциум от три фирми. Съгласно сключения договор, на всеки декар трябва да се засадят 400 фиданки и да се отглеждат 3 години.

На мястото няма нито едно посадено дърво, показва проверка на Нова телевизия.

След като са усвоени средствата за залесяване по еврофондовете, същия този парцел се отдава на арендаторите с цел почистване и усвояване пак на евросредства. Отговорник за това, което се случва с терена е кметът”, обясни общинският съветник Румен Цанков, който е горски стражар по професия.

По думите на кмета на място е имало акациева гора, която обаче е изсъхнала. 

През 2019 г. общинските съветници изпращат сигнали до Специализираната прокуратура. Тя извършва проверка на документи, разпит на свидетели, прави се и проверки на място от вещи лица.

За действията на кмета е сигнализирана и Парламентарната комисия за борба с корупцията. Тя възлага КПКОПМПИ да извърши разследване, което установява наличие на корупционни престъпления.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.