Решено: Международният наказателен съд ще разследва убийствата в Украйна

0

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан ще се присъедини към разследващия екип на Европейския съюз, който ще проучи евентуални международни престъпления, извършени в Украйна. Това съобщи Агенцията на ЕС за съдебно сътрудничество.

„Службата на главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС) в Хага ще стане участник в Съвместния екип за разследване на предполагаеми международни престъпления, извършени в Украйна“, се казва в изявление на Евроюст. Главният прокурор Карим Хан е подписал споразумение с главните прокурори на Литва, Полша и Украйна за участие в съвместния екип за разследване на евентуални военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени след нахлуването на Русия на 24 февруари, предава БГНЕС.

Споразумението „има за цел да улесни разследванията и наказателното преследване в съответните държави, както и тези, които биха могли да бъдат отнесени към МНС“, заявиха от Евроюст. „С това споразумение Съвместният екип за разследване и Службата на прокурора изпращат ясно послание, че ще бъдат положени всички усилия за ефективно събиране на доказателства за основните международни престъпления, извършени в Украйна, и за изправяне на отговорните лица пред съда“, заяви базираната в Хага агенция.

Преди почти две седмици Карим Хан посети град Буча – сцена на стотици убийства на цивилни, за които Украйна обвинява руските сили, окупирали града за няколко седмици. „Украйна е място на престъпление. Ние сме тук, защото имаме основателни причини да смятаме, че се извършват престъпления, попадащи в юрисдикцията на съда“, заяви тогава Карим Хан. Русия отрича да е отговорна за смъртните случаи, а президентът Владимир Путин отхвърли съобщенията за руски войници, които стрелят по цивилни, определяйки ги като „фалшиви“.

Източник: Acrualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.