Зловещо: Русия масово разселва украински деца?

0

Според данни на украинското правителство към 19 март 367 украински деца са ранени, а 205 са жертви на руската инвазия в Украйна.

Докато тази агресия продължава, Русия продължава да нарушава основните права на децата – живот и сигурност. Обстрелвайки и бомбардирайки цивилна инфраструктура, руснаците убиват родители и отвличат деца на териториите на Украйна, в които са нахлули и временно окупират.

Някои източници твърдят, че повече от 121 000 деца са били насилствено заточени в Русия (https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3452787-denisova-zaklikae-miznarodni-institucii-vtrutitis-u-situaciu -iz-nezakonnim- vivezennam-ditej-u-rf.html). Те включват както сираци, така и деца, които имат родители. В акт на съвременно робство Русия отвлича украински деца и ги депортира против волята им във Владимирската, Омската и Челябинската области на Русия и източния остров Сахалин. Част от децата са преместени от Мариупол в Донецк (временно окупиран от Русия) и след това в Таганрог в Русия. Руската федерация се опитва да оправдае незаконното преместване на деца с претекста „грижи“ за сираци. Но всъщност всички те, заедно с детските общности, бяха евакуирани от Мариупол на 24-25 февруари.

Кремъл отново избира добре познатия сценарий от 2014 г., когато руснаците насилствено преместиха стотици деца от Крим в Русия с т. нар. „влак на надеждата“ за по-нататъшното им осиновяване. Заради това Русия беше отстранена от европейската мрежа на детските омбудсмани.

В момента, по инициатива на Путин, Държавната дума на Русия работи по законодателни промени, които улесняват процеса на приемане. Това показва, че те планират да осиновят малките украинци без „излишни” прегледи и законови разпоредби, за да прикрият местоположението и информацията за незаконно разселените деца. Ако тези изменения бъдат приети, ще бъде почти невъзможно да се промени семейното положение и децата да се върнат в Украйна. Това е и голямо нарушение на украинските закони, които уреждат специалната процедура за осиновяване на украински деца от чужденци. Това се контролира от Националната социална служба на Украйна. А с действията си Кремъл нарушава членове 7 и 21 от Конвенцията за правата на детето (ООН) и член 49 от Женевската конвенция за защита на цивилното население при въоръжени конфликти. Последният забранява насилствено разселване на отделно лице или група цивилни.

Руската армия по позорен начин използва тези деца като „човешки щит” срещу въоръжените сили на Украйна. На 11 април във Волноваха руските нашественици принудиха учениците да се върнат към обучението си в местното училище въпреки непосредствената им близост до бойното поле. Според международното хуманитарно право децата трябва да бъдат особено защитени по време на въоръжени конфликти.

Центърът за противодействие на дезинформацията на Украйна потвърди, че Русия използва разселените украински деца за пропагандни цели. Медиите на Кремъл разпространяват интервюта с депортирани украински деца, които пропагандистите наричат ​​„шпиони“, действащи срещу руските военни. Например тези псевдожурналисти разпространяват дезинформация със заглавия като „Украинският режим изпраща деца на война, вземайки пример от Третия райх“. Пропагандата на Путин използва предполагаемите интервюта с украинските деца и твърди, че „точно тези деца са шпионирали от самото начало на специалната операция в Украйна“. Използването на деца в информационната война е поредното грубо нарушение на международното право, извършено от Русия.

Разбираме, че Кремъл планира да създаде институционални лагери за изучаване на руски език от разселени украински деца. Те ще бъдат създадени за деца, които не владеят добре руски език и не могат да учат в руски училища.

Твърди се, че целите на незаконното разселване на украинските деца са:

– Русия събира бъдещите човешки ресурси за своите правоприлагащи органи.

– Русия се опитва да реши собствения си демографски проблем.

– Русия създава група от идеологически промити мозъци украинци, които може да участват в установяването на окупационни власти на окупираните територии на Украйна.

Това може да се квалифицира като отвличане и изисква незабавна и силна реакция от международната общност. В тази връзка Украйна призова Комитета на ООН по правата на детето, Комитета на ООН по правата на човека и Глобалния алианс на националните институции по правата на човека да предприемат всички необходими мерки за предотвратяване на по-нататъшно незаконно разселване на украински деца в Русия и да съдействат за връщането на вече разселените обратно в безопасните райони на Украйна.

Автор: Джеймс Уилсън, eupoliticalreport.eu.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.