Убийците на Любо Ченгето замесени и в други поръчкови екзекуции

0

Убийството на бившия полицейски шеф Любомир Иванов е струвало около 150 000 лв. на поръчителят на екзекуцията, разкриха пред „Уикенд“ столични криминалисти седмица след зрелищните арести на наемниците Кристиян Илиев, Борислав Грозев и посредникът в мократа поръчка Боян Табаков. Както „Уикенд“ писа в миналия брой, полицията разполага с доказателства, пък макар и косвени, че кървавото трио е било вербувано от висаджийския бос Красимир Каменов – Къро, който от години живее в Кейптаун, Южна Африка.

Самоличността на екзекутора на Любомир Иванов – борецът с обемисто крими досие Кристиян Илиев, е бил разкрита от криминалистите още на петия ден след разстрела на бившия полицейски шеф. Татуираният силовак оставил свои ДНК следи по трупа на мишената си, след като двамата се сборили заради засеклия първоначално пистолет на килъра.
При физическия сблъсък между Любомир Иванов и изпратения да го убие Кристиян Илиев, наемникът изпуснал и слънчевите си очила, а част от рамката се счупила. След като килъра отблъснал екс полицая и пратил три куршума в тялото му, той си прибрал очилата, но не и счупената частица от рамката им. Така разследващите стигнали бързо до името му заради старите криминалистически регистрации и

снети навремето пръстови отпечатъци

от Кристиян Илиев.
„Можехме да го арестуваме още преди 3 седмици, но искахме да разплетем напълно пъзела. Следяхме всяка негова крачка и бяхме готови да го задържим само при положение, че се опита да напусне страната“, признава пред „Уикенд“ столичен криминалист, ангажиран в разследването на показното мафиотско убийство.
Криминалистите стигат до останалите замесени благодарение на тихата си детективска дейност и преглед на над 120 часа записи от стотици камери за видеонаблюдение в района. Сред прегледаните записи е и този от охранителна камера пред дома на фолкпевицата Луна, която живее на метри от мястото на покушението на Любомир Иванов. Така криминалистите установяват, че наемникът е бил

подпомаган от боксьора Борислав Грозев.

Той го придружил няколко дни по-рано на разходка в Южния парк, като двамата се застояли за по цигара на отстрещния тротоар на ул. „Банат“ №34, където живее Любомир Иванов, очевидно за да огледат района. Според криминалистите, именно Борислав Грозев е прибрал с автомобила си убиецът Кристиян Илиев след покушението на бившия полицейски началник. Грозев обаче може и да избегне присъда, тъй като се е съгласил да стане свидетел на прокуратурата срещу останалите замесени в покушението. Неофициално се твърди, че при задържането на Грозев в дома му в кв. „Надежда“ са открити над 65 000 лв., както и наркотици. Притиснат до стената, Борислав Грозев предпочел да пропее и да разкрие цялата схема.
Смята се, че мократа поръчка за убийството на Любомир Иванов е възложена устно на Кристиян Илиев от Боян Табаков, съдържател на няколко платени частни паркинга в София. Табаков се предаде сам в СДВР миналия четвъртък вечерта, след като часове по-рано бе обявен за общонационално издирване. Здравенякът е сочен за един от

най-верните хора на Красимир Каменов – Къро

и негов неформален представител в редица сенчести дейности. Важен детайл от разследването е, че в средата на месец февруари Боян Табаков е прекарал няколко дни в ЮАР. Той отлетял за южноафриканската държава с билет за бизнес класа на турските авиолинии „Туркиш Еъруайз“ от летището в Истанбул, който струва над 3000 евро. Знае се, в ЮАР от години пребивава висаджийския бос Красимир Каменов – Къро.
Арестуваният Боян Табаков е свързван като посредник в убийството на експолицая Любомир Иванов и от приелия ролята на свидетел Борислав Грозев. Установено е, че Табаков се свързва с бореца Кристиян Илиев само няколко дни след завръщането си от ЮАР. На килъра е осигурен пистолет, както и 50 патрона, а Илиев започва да се упражнява да стреля и с двете си ръце на стрелбището на „Герена“. Криминалистите твърдят, че трите куршума, покосили Любомир Иванов, са сред закупените муниции от патрони на стрелбищния комплекс на „Герена“. Пистолетът все още не е открит.
Два дни след като на 25 март сутринта Любомир Иванов е застрелян пред дома си в столичния квартал „Лозенец“, заподозреният за убийството му Кристиян Илиев паркира джипа си „Ауди“ на паркинг в София, стопанисван от Боян Табаков и сваля от багажника колелото, с което се е придвижвал непосредствено след покушението. Въпреки щателния обиск на паркинга обаче, велосипедът не е открит. Смята се, че Боян Табаков се е отървал от колелото, преди сам да се предаде в СДВР в края на миналата седмица.
Според разследващите, арестуваните Кристиян Илиев и Боян Табаков са

замесени и в други поръчкови покушения.

Проверява се версията, че Илиев и Табаков може да са имали роля в показното убийство на данъчния шеф Иво Стаменов. Той бе прострелян с ловна пушка почти от упор в джипа си на централната столична улица „Дунав“ на 17 декември 2017 г. и три седмици по-късно почина, без да дойде в съзнание. Смята се, че Стаменов е ликвидиран заради нововъведени от него правила за данъчен контрол по границите, нарушили интересите на големите играчи в контрабандата.
Кристиян Илиев е сочен и като изпълнител на неуспешния опит за убийство срещу Цончо Ненов от Горна Оряховица, нашумял в ъндърграунда като защитен свидетел по делото за поръчкови убийства „Килърите“. На 4 август м.г. маскиран и въоръжен с пистолет наемник откри стрелба срещу Ненов пред дома му, но не успя да го улучи. Според показанията на мишената, той се спасил от оловото, след като видял навреме наемника и съумял да се вмъкне в гаража с автомобила си. Неуспешното покушение не бе разкрито, но още тогава от МВР коментираха, че Цончо Ненов е имал вземане-даване с Красимир Каменов – Къро, преди да влезе в конфликт с него заради спорни имоти. Други пък лансираха версията, че опита за убийство на Ненов е инсценировка.
До този момент от МВР спестяват официално името на Красимир Каменов – Къро като поръчител на убийството на Любомир Иванов, но висаджийския бос вече е обявен за национално издирване. Според запознати съвсмем скоро Къро ще бъде обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол.
Макар и неофициално, Къро е сочен като собственик на няколко фабрики за производство на цигари без бандерол, а екс полицая Любомир Иванов доскоро е отговарял за прекарването на нелегалните папироси през границите. Криминалистите предполагат, че бившия полицейски началник си е навлякъл гнева на ортака си заради системно отклонявани пари от общия престъпен бизнес с цигарите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.