Митьо Очите отпразнува със заря и оркестър закриването на Спецсъда

0

Морският Ал Капоне вдигна шумно парти в Кошарица, ще го съдят в Бургас като престъпен бос

Морският мафиот Димитър Желязков – Митьо Очите е вдигнал шумно парти в имението си в несебърското село Кошарица по повод закриването на Специализирания съд и прокуратура, научи „Уикенд”. Миналият четвъртък депутатите от Народното събрание гласуваха окончателно промените в Закона за съдебната власт, с които специализираното правосъдие беше закрито безвъзвратно.

На купона, организиран миналия петък вечерта в резиденцията на Желязков, са присъствали над 30 сподвижици на Несебърския Ал Капоне, сред които неговите съпроцесници Калоян Колев, Венцислав Христов – Лавацата, Радослав Колев – Рачо и други представители на морския ъндърграунд.
На партито Велислав Петков, зетят на Митьо Очите, който заедно с дъщеря му Станислава е подсъдим за принуда над таксиметрови шофьори да му плащат „такса спокойствие“ за дейността си в Слънчев бряг, повикал ромски оркестър с певица, за да веселят гостите, а накрая

компанията пуснала тържествена заря.

Купонът в Кошарица продължил до късно след полунощ, като впоследствие част от гостите, но без домакина, продължили празненствата в бургаската чалга дискотека „Док 5“.
Димитър Желязков – Митьо Очите е сред големите печеливши от закриването на специализираното правосъдие, тъй като сега делото срещу него и бандата му ще бъде прехвърлено в Бургаския окръжен съд. По всяка верятност съдебния процес срещу Митьо Очите ще бъде поверен и на нов съдийски състав от Бургас, тъй като заради множество отлагания на разпоредителното заседание в Специализирания наказателен съд, делото не е стартирало по същество. Процесът срещу Митьо Очите на два пъти започваше отначало от старта на делото през 2019 г. заради пропуски на обвинението. През последните месеци адвокатите на Морския Ал Капоне

умишлено шиканираха делото,

за да се избегне възможността процесът да продължи в София и след закриването на Спецсъда.
Димитър Желязков – Митьо Очите попадна на мушката на специализираното правосъдие през лятото на 2018 г., когато бе обявен за международно издирване в качеството си на главатар на банда, търгувала с дрога и налагала повсеместен рекет над дребния бизнес в Слънчев бряг, Несебър, Бургас и Поморие. При акцията срещу крими структурата му, бяха арестувани над 15 негови сподвижници, но самия Митьо Очите съумя да се изплъзне с бягство. Той обаче бе заловен седмица по-късно в Истанбул при спецакция на турските антимафиоти в 5-звезден хотел заедно с още 7 българи, сред които и бургаския общинар Бенчо Бенчев. Маститият бизнесмен Бенчев бе обвинен за ятак на Митьо Очите, след като бе доказано, че е превозил издирвания гангстер

от Гърция към Турция с луксозен микробус,

а след това му наел хотелска стая в Истанбул на свое име. Бенчев обаче се измъкна с условна присъда за укривателството на Желязков и към днешна дата все още е член на Общинския съвет в Бургас.
Митьо Очите прекара 3-месечен затвор в Истанбул, след което бе екстрадиран у нас и бе въдворен за дълго в килия на следствения арест. Миналото лято Специализирания съд пусна на свобода под домашен арест Димитър Желязков и оттогава той обитава имението си в несебърското село Кошарица, оборудван с електронна гривна на крака.
Първоначално срещу Димитър Желязков бяха повдигнати 10 обвинения, но юристи пророкуват, че при преразпределянето на делото в Окръжния съд в Бургас голяма част от тях ще отпаднат. Твърди се, че Очите

няма да бъде съден като наркобос

на организация, пласирала дрога по Южното Черноморие, тъй като нямало необходимите доказателства за това. Обвиненията, че Митьо Очите е ръководител на организирана престъпна група за принуда и изнудване чрез заплахи и палежи обаче ще останат.
Засега няма яснота кога делото срещу Митьо Очите и бандата му ще бъде възобновено в Бургас, но това вероятно ще се случи до края на годината. Малцина обаче вярват, че магистратите в Бургас ще осъдят на две съдебни инстанции най-известния представител на организираната престъпност по Южното Черноморие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.