Брендо засечен при „колеги” в Одеса

0

Издирваният от Интерпол наркобос създава хотелска верига в България

Евелин Банев-Брендо е забелязан от информатор на украинската полиция в Одеса, научи „Уикенд”. Според донесението на агента, Банев е засечен в резиденцията на известен мафиот. Последните сведения са от преди три седмици, но както можем да се досетим, на тамошните ченгета далеч не им е до нашенецът. За това и въобще не предприемат действия.

В момента, основна грижа на властите в черноморското пристанище е подготовката за очакваният руски десант. За това и всеки криминален елемент, които не създава проблеми с поведението си, може да разчита на спокойствие. Без значение, че в случая с Брендо, става дума за мафиот, който се издирва от Интерпол, заради присъди от България, Румъния и Италия.


При залавянето му преди няколко месеца се разбра, че някак си Банев се е сдобил с украински паспорт. Това прави екстрадицията му в чужбина на практика невъзможна. След като бе пуснат от ареста, Брендо си заживя преспокойно в баровска резиденция до Киев. От там той дори се съгласи да свидетелства по видеоконферентна връзка на делото за пране на пари в Швейцария, където подсъдими са банка „Креди суис”, бившата тенесистка Елена Пампулова-Бергоми и приятелят му Георги Караманлиев. Според прокуратурата,  Караманлиев и Пампулова са част от схема за легализиране на стотици милиони евро, представляващи печалби от наркотрафик на Брендо. Дейно участие има и швейцарският трезор, заради което също е част от делото.


Както „Уикенд” вече писа, Евелин Банев трябваше да даде показания два дни преди руското нападение над Украйна. Наркобосът се съгласи на необичайната стъпка, за да помогне на своите хора. Очакваше се показанията му да ги оневинят, но това така и не се случи. В деня на делото, негов адвокат обясни по видео връзка на нетърпеливият съдия в Швейцария, че клиентът му се е уплашил от предстоящата война и е напуснал Киев. Без да дава повече подробности, къде се намира. Твърди се, че още тогава „кокаиновият крал” е потеглил за Одеса, търсейки начин да се изнесе в Южна Америка. Дали при разразилата се война, плановете на мафиота са се осъществили, остава неясно. Дори и останал в украинското пристанище, Брендо може да разчита на солидна подкрепа сред тамошният подземен свят.


Родни спецченгета припомнят, че контактите на Евелин Банев по линията на дрогата в Украйна са още от 2010 г. По това време той ръководи канал за трафик на кокаин към Западна Европа, а една от основните брънки е именно Одеса. Дрогата се товари на кораби във Венецуела и пристига в украинското пристанище, скрита в кашони с банани. Пристигайки тук, документите на товара се подменят и кокаина отпътува на части за гръцки или румънски пристанища, където се предава на клиентите. В Одеса стават и сделките за продажба на кокаина. Каналът на Брендо действа няколко години, докато румънските власти успяват да внедрят ченге под прикритие в бандата. При последвалата операция са заловени 1,2 тона кокаин, а Евелин Банев е осъден за наркотърговия в Букурещ, след като агента го записва лично да продава десетина килограма от белия прах.
Войната в Украйна не е пречка Брендо лично да ръководи и бизнесът си у нас. Чрез свои подставени лица наркобосът е вложил стотици милиони евро в строителство на жилищни комплекси и офис сгради. Търговията с жилищата и в момента не спира, а печалбите се влагат в нови проекти. Без данъчни или прокуратура да се заинтересуват от произхода на парите. Необяснимото бездействие си има доста просто обяснение. Публична тайна е, че сС баровски апартаменти от комплексите на Брендо са се сдобили и доста нашумели прокурори.


Евелин Банев има и солиден туристически бизнес. Дълго време всеки от хотелите се ръководи самостоятелно от номиналния си собственик. Промяната настъпва преди няколко месеца, а целта е създаване на хотелска верига. Задачата е поверена на доверена счетоводителка. Чрез своя фирма тя поема управлението на всички обекти и дори пуска в действия обща система за резервации. Предстои и измисляне на обща марка, под която да се рекламират. За да се копира успешно световния опит, се върви и към централизирана собственост на всеки от хотелите. За шапка е избрана офшорката „Баландра Холдинг Лимитид”. Тя е регистрирана в Кипър, чието законодателство позволява собствениците да са скрити, ако го поискат. Офшорката вече е придобила ваканционното селище „Оазис” в село Лозенец. Баровският комплекс дълги години е сочен за любима морска резиденция на Брендо. На името на офшорката е прехвърлен и хотел „Флорес Парк”, разположен в самия център на курорта Слънчев бряг. Твърди се, че е въпрос на време  към „Баландра Холдинг Лимитид” да преминат и двата софийски хотела на Евелин Банев – бутиковият „Ле Фльор” на бул. „Витоша” и хотел „Рила”, който е бивша резиденция на ЦК на БКП. Малко след като Банев купи соц.-постройката от Васил Божков, бе обявен проект за разрушаването и. На нейно място трябваше да се появи модерен бизнес център, но Столична община охлади мераците на мафиота. Днес плановете са хотел „Рила” да бъде сериозно ремонтиран и да се превърне в лице на бъдещата хотелска верига на „кокаиновият крал”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.