Съдът реши да върне на Румъния арестуваната бивша министърка

0

Окръжният съд в Благоевград разреши екстрадицията на бившата румънска министърка на туризма Елена Удря, съобщиха от съда. 48-годишната румънка е осъдена окончателно на шест години затвор за получен подкуп.

Удря бе задържана с европейска заповед за арест на граничен пункт „Кулата“, след опит да премине в Гърция на 7 април. Пред Окръжния съд румънката поиска да остане в България заради лоши условия в румънските затвори, съобщи БНТ. Родните магистрати обаче не уважиха искането ѝ, след като румънските власти им изпратиха отговор за условията в тамошните затвори.

Според магистратите всички законови основания за уважаване на искането за предаването на Удря са налице и няма причина за отказ. Решението на окръжните съдии може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Според прокурорите в Румъния през 2011 г. е бил сключен договор за услуги между министерството на туризма, ръководено от Удря, и фирма на тогавашния председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на Румъния по време на официални прояви с участието на известния румънски боксьор Лучиан Буте.

Прокурорите твърдят, че Удря е използвала популярността на Буте, който по това време бе световен шампион на Международната боксова федерация, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства.

Според телевизия „Диджи 24“ Елена Удря е напуснала Румъния с автомобил през Гюргево, след което е обявена за международно издирване. Тя е напуснала страната легално, тъй като не й била наложена мярка, забраняваща това.

Не за първи път път Елена Удря бяга от страната, отбелязва телевизията. Тя направи това и през 2019 г. преди произнасянето на окончателното съдебно решение по същото дело, чието анулиране поиска по-късно. Тогава тя също излезе от Румъния през Гюргево, насочвайки се първоначално към Гърция, а след това към Коста Рика.

Тя беше заловена в Коста Рика, където прекара два месеца в ареста преди решение на Конституционния съд, анулиращо окончателната й присъда. След това Удря беше освободена и се върна в Румъния.

49-годишната Елена Удря, бивш министър на регионалното развитие и на туризма и кандидат на президентските избори през ноември 2014 г., стана известна благодарение на близките си връзки с бившия президент Траян Бъсеску. За кратко тя беше лидер на неговата Партия Народно движение.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.